Wrocławski Urząd Miasta ogłosił rozpoczęcie konkursu kulinarnego WroCHEF, skierowanego do uczniów wrocławskich szkół podstawowych. Zadaniem każdego uczestnika jest prezentacja dania kuchni roślinnej w formie pracy plastycznej lub krótkiego filmu. Nagrody są cenne, ponieważ sześciu zwycięzców weźmie udział w warsztatach z uczestniczkami programu MasterChef.

Jak można przeczytać w regulaminie konkursu, jego główne cele to:

  • promocja diety roślinnej opartej na produktach lokalnych i sezonowych,
  • promocja potraw, które można wykonać z wykorzystaniem warzyw i owoców, uprawianych w ogródkach przydomowych,
  • edukacja uczniów w zakresie zdrowego stylu życia, ze szczególnym uwzględnieniem diety roślinnej,
  • zwiększanie świadomości uczniów w zakresie zapobiegania marnowaniu żywności,
  • zachęcanie do poznawania i wykorzystania roślinnych produktów lokalnych.

Sześciu zwycięzców weźmie udział w warsztatach z uczestniczkami programu MasterChef: Natalią Gmyrek – finalistką 6-stej edycji programu Masterchef oraz z Julką Cymbaluk – zwyciężczynią 2-giej edycji Masterchef Junior.

Jednak to nie wszystko, ponieważ trzech młodych pasjonatów kuchni roślinnej, którzy otrzymają nagrody główne, zostanie zaproszonych do trzech wrocławskich restauracji, gdzie odbędzie się wspólne gotowanie z szefem kuchni, a następnie opracowanie autorskiego przepisu, na bazie zgłoszonej pracy. Opracowany przepis pojawi się w menu danej restauracji przez jeden weekend ze specjalnym wpisem dotyczącym konkursu.

Prace konkursowe w ramach WroCHEF można składać w okresie od 16 sierpnia do 26 września 2022 r. Więcej informacji oraz formularz zgłoszenia można znaleźć TUTAJ.

 

Foto: Pixabay