Restauracje, piekarnie, cukiernie czy kawiarnie codziennie korzystają z dziesiątek kilogramów żywności. Bywa jednak, że część produktów i potraw nie zostaje wykorzystana. By nie marnować i nie wyrzucać pożywienia, Urząd Miejski Wrocławia, we współpracy Bankiem Żywności i Foodsharing Wrocław przygotował akcję ” Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – pomóż – nie marnuj”.

Akcja dla właścicieli lokali gastronomicznych to element miejskiej kampanii Wrocław nie marnuje. Pilotażowo obejmie ona obszar Starego Rynku, pl. Grunwaldzki, Nadodrze, Ołbin oraz Przedmieścia: Świdnickie, Oławskie i Odrzańskie. Na początku akcja informacyjna będzie skierowana przede wszystkim do restauracji, kawiarni, cateringów, piekarni, cukierni czy małych sklepów spożywczych. Przedsiębiorcy otrzymają cyfrowe ulotki informacyjne, które podpowiedzą, jak można oddać niewykorzystaną żywność.

– Każda nadwyżka jedzenia, która pozostaje w restauracji czy piekarni może trafić do mieszkańców za pośrednictwem Jadłodzielni lub organizacji pomocowych Banku Żywności – podkreśla Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Zrównoważonego Rozwoju. – Korzyści dla przedsiębiorców jest wiele. To niemarnowanie żywności, poszanowanie środowiska i przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się gryzoni i insektów. Mniejsza ilość odpadów to także porządek terenów wokół restauracji czy kawiarni.

 

Co można oddać?

Nadwyżkę jedzenia, która pozostaje w punktach gastronomicznych. To m.in. warzywa, owoce, mąka, cukier, mięso przetworzone, artykuły spożywcze oraz napoje, których data przydatności do spożycia dobiega końca. Wyjątkiem są produkty, które się szybko psują – mięso, ryby, nabiał oraz jaja.

W mniejszych ilościach jedzenie odbierze Foodsharing Wrocław, inicjatywa, która prowadzi na terenie miasta 12 Jadłodzielni – lodówek związanych z ruchem less waste, z których mogą korzystać wszyscy mieszkańcy. Jedna z takich Jadłodzielni w marcu stanęła przy budynku Urzędu Miejskiego przy ul. Hubskiej. Przedsiębiorcy ustalą szczegóły odbiorów żywności, pisząc na adres: wroclaw@foodsharing.pl

– Od pięciu lat ratujemy niesprzedaną żywność po to, by mogła zostać wykorzystana, by nie trafiła do kosza. Odebrane produkty wolontariusze przekazują bezpośrednio do ogólnodostępnych Jadłodzielni – podkreśla Agnieszka Maniewska z Foodsharing Wrocław.

W przypadku większych ilości pożywienia, najlepiej skontaktować się z Bankiem Żywności Wrocław, który od 18 lat przeciwdziała marnowaniu żywności. By ustalić współpracę z organizacją, warto skontaktować się, pisząc na adres: info@bankzywnosc.wroclaw.pl

– Odbieramy żywność zagrożoną zmarnowaniem na każdym etapie obrotu: surowce, żywność nieprzetworzoną, pakowaną lub mrożoną oraz przetworzoną. Formalnie odebrana żywność trafi do współpracującej z nami sieci ponad 60 organizacji pozarządowych non-profit w samym Wrocławiu, które wspierają mieszkańców – zaznacza Błażej Krasoń, Prezes Zarządu Bank Żywności we Wrocławiu.

 

Wrocław nie marnuje

Miejska kampania, zachęcająca wrocławian do życia w stylu less oraz zero waste, rozpoczęła się w 2019 roku. W ciągu ponad 2 lat zorganizowano kilkadziesiąt warsztatów Wrocław nie marnuje oraz akcję rozdawania książek, które wyszły z obiegu bibliotecznego. W budynkach Urzędu Miejskiego utworzono także 8 giveboxów do wymiany książek oraz płyt i zainstalowano 89 dystrybutorów z kranówką – by pracownicy Urzędu ograniczyli produkcję plastikowych śmieci.

Świadomość rośnie także we wrocławskich placówkach edukacyjnych. Prawie 90% szkół i przedszkoli już zrezygnowało z naczyń plastikowych, zastępując je ekologicznymi. W ponad 90% szkół i przedszkoli przeprowadzono dotychczas lekcje i pogadanki na temat recyklingu, a wszyscy wrocławscy uczniowie segregują śmieci. Przez dwa lata realizacji programu Wrocławska Kranówka, w szkołach powstały także 34 zdroje z wodą kranową.

 

Źródło: mat. prasowe / Foto: Pixabay