Menu wrocławskiej restauracji U Wędzonych zostało stworzone z myślą o miłośnikach mięsnych potraw i amerykańskiego BBQ. Przy ul. Szewskiej 27a można zjeść m.in. mięsne przystawki, takie jak szarpane poliki wołowe w panierce, burgery wypełnione po brzegi mięsnymi specjałami, a także grillowane żebro serwowane na kości. Autorskie przepisy i wyjątkowe smaki to dzieło szefa kuchni. Michał Snela poznał charakterystyczny sposób przyrządzania mięs i dodatków podczas podróży po Stanach Zjednoczonych i postanowił stworzyć oparte na nim dania w swojej restauracji.

Raj dla mięsożerców w centrum Wrocławia

Pierwszy lokal U Wędzonych powstał w Sopocie, gdzie spotkał się z dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. Stawiając na dalszy rozwój, właściciele postanowili zaistnieć również na mapie gastronomicznej Wrocławia – ich lokal nieopodal Rynku działa już ponad rok.

We wnętrzu restauracji dominują dwa kolory – czarny i czerwony, a wystrój przypomina amerykański steakhouse. Po wejściu do lokalu można wybrać stolik w tym samym pomieszczeniu co bar lub przejść do drugiej, kameralnej sali. Przed restauracją, przy ul. Szewskiej znajduje się również letni ogródek, więc mięsną ucztę można skonsumować na świeżym powietrzu.

Mięso serwowane w restauracji odgrywa pierwszoplanową rolę – jest peklowane i przygotowywane w specjalnych piecach wędzarnych według tajemniczej receptury szefów kuchni. Poza aromatycznymi przyprawami, do każdego dania podawane są domowe pikle i inne dodatki, które jeszcze bardziej podbijają smak potraw.

Doświadczenie, pasja i kreatywność

Kreatorem marki U Wędzonych, a także autorem dań serwowanych w lokalach jest szef kuchni – Michał Snela. Kucharz spędził kilkanaście lat w Wielkiej Brytanii, gdzie większość czasu poświęcał gastronomii, choć jak się okazuje, nie zawsze była ona jego pasją.

Do kuchni „wpadłem” całkiem przypadkiem. Gdy bylem młodszy zawsze zamykałem drzwi od kuchni, gdyż zapach gotowanych posiłków był dla mnie bardzo drażniący – wspomina Michał Snela. – Mój wyjazd do Wielkiej Brytanii był całkiem spontaniczny. Wyjechałem, szukając lepszego jutra i tak pewnego dnia trafiłem na zmywak, gdzie wszystko się zaczęło – dodaje.

Stosunkowo szybko rozpoczął studia w szkole gastronomicznej.

Tam zrozumiałem, że jeśli chcę traktować swoją karierę poważnie, powinienem skupić się na jakości. Tak też się stało, a w międzyczasie rozpocząłem pracę jako Commis Chef (młodszy kucharz sekcji) we flagowej restauracji u Gordona Ramsaya. Było to naprawdę niezapomniane doświadczenie – opowiada Michał Snela.

Po szkole kontynuował swoją karierę w gwiazdkowych restauracjach w centrum Londynu – od najniższego stanowiska do osiągnięcia pozycji szefa kuchni. Michał wspomina, iż była to ciężka praca, która po pewnym czasie przerodziła się w prawdziwą pasję i miłość do gotowania.

Jakość U Wędzonych

Podczas podróży po Stanach Zjednoczonych kucharz zafascynował się amerykańskim BBQ. Tam też poznał tajniki tego charakterystycznego sposobu przyrządzania mięs i dodatków. W połączeniu z doświadczeniem, które Michał zdobywał na przełomie lat w prestiżowych Londyńskich restauracjach, powstała karta wyjątkowych dań.

Wszystkie pozycje z menu przygotowywane są z wielką pasją i profesjonalizmem. Soczyste, a zarazem delikatne mięsa idealnie łączą się z dodatkami, które jednocześnie podkręcają aromat i komponują wszystkie składniki w jedną całość. Dzięki temu goście odwiedzający restauracje mogą doświadczać nowych przeżyć smakowych.

Adres: U wędzonych Wrocław, ul. Szewska 27a

Godziny otwarcia:
– poniedziałek-czwartek godz. 12:00-22:00
– piątek-sobota godz. 12:00-22:30
– niedziela godz. 12:00-21:00

Facebook: https://www.facebook.com/uwedzonychwroclaw
Instagram: https://www.instagram.com/uwedzonych/
Strona internetowa: https://uwedzonych.pl/

 

Foto: U Wędzonych/Miejsca we Wrocławiu
Artykuł powstał w ramach płatnej współpracy z U Wędzonych.