Menu wrocławskiej restauracji U Wędzonych zostało stworzone z myślą o miłośnikach mięsnych potraw i amerykańskiego BBQ. Przy ul. Szewskiej 27a można zjeść m.in. mięsne przystawki, takie jak szarpane poliki wołowe w panierce, burgery wypełnione po brzegi mięsnymi specjałami, a także grillowane żebro serwowane na kości. Znajdzie się również coś dla wegetarian – sałata z halloumi czy burger z buraka.

Pierwszy lokal U Wędzonych powstał w Sopocie, gdzie spotkał się z dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. Stawiając na dalszy rozwój, właściciele postanowili zaistnieć również na mapie gastronomicznej Wrocławia – ich lokal nieopodal Rynku działa już niemal rok. We wnętrzu restauracji dominują dwa kolory – czarny i czerwony, a wystrój przypomina amerykański steakhouse. Po wejściu do lokalu można wybrać stolik w tym samym pomieszczeniu co bar lub przejść do drugiej, kameralnej sali. Przed restauracją, przy ul. Szewskiej znajduje się również letni ogródek, więc mięsną ucztę można skonsumować na świeżym powietrzu.

Mięso serwowane w restauracji odgrywa pierwszoplanową rolę – jest peklowane i przygotowywane w specjalnych piecach wędzarnych według tajemniczej receptury szefów kuchni. Poza aromatycznymi przyprawami, do każdego dania podawane są domowe pikle i inne dodatki, które jeszcze bardziej podbijają smak potraw.

Wszystkie pozycje w menu są warte uwagi, jednak kilka z nich to popisowe dania, które można rozpoznać dzięki oznaczeniu logiem U Wędzonych (czarna litera „U” na czerwonym tle). Należą do nich:

  • przystawki: „PoliCHECK!”, czyli szarpane poliki wołowe w chrupiącej panierce z sosem anchois oraz „Bifforek”, a mianowicie mostek wołowy, pastrami, boczek i dodatki w postaci musztardy i pikli,
  • sałatka „Ave cezar (łosoś gravlax)”, w której skład wchodzą: sałata rzymska, piklowane ogórki, pomidorki koktajlowe, jajko, grzanki, parmezan i sos anchois,
  • burgery: „Cheek to cheek”, czyli maślana bułka wypełniona szarpanymi polikami wołowymi, piklowaną cebulą, piklowanym chilli i majonezem truflowym czy „Uwędzony SET” – zestaw 3 mini burgerów,
  • jeżeli chodzi o inne uwędzone specjały, trzeba wymienić „To the bone”, czyli grillowane żebro wołowe serwowane na kości z colesławem, frytkami i dowolnym sosem.

Odwiedzając U Wędzonych warto również zwrócić uwagę na „Full Rack” – grillowane żeberko wieprzowe w sosie BBQ serwowane z frytkami i colesławem oraz burger „Owca ofiarna” z szarpaną jagnięciną, puree z bakłażana, miętowym sosem na bazie jogurtu oraz piklowaną cebulą. Każdy posiłek warto dopełnić zimnym napojem, złotym trunkiem z wrocławskiego browaru lub efektowym koktajlem Smoked Maple, który potrafi narobić niezłego dymu.

Na miejscu dostępne są również dania wegetariańskie oraz menu dla dzieci. Karta jest naprawdę obszerna, a porcje spore, także każdy mięsożerca powinen wyjść z restauracji najedzony i zadowolony.

Adres: U wędzonych Wrocław, ul. Szewska 27a

Godziny otwarcia:
– poniedziałek-czwartek godz. 12:00-22:00
– piątek-sobota godz. 12:00-22:30
– niedziela godz. 12:00-21:00

Facebook: https://www.facebook.com/uwedzonychwroclaw

Instagram: https://www.instagram.com/uwedzonych/

Strona internetowa: https://uwedzonych.pl/

 

Foto: Miejsca we Wrocławiu
Artykuł powstał w ramach płatnej współpracy z U Wędzonych Wrocław.