Street Food Awards to największy konkurs jedzenia ulicznego na świecie. Pod koniec czerwca wyłoniono zwycięzcę polskiego finału, którym została restauracja U wędzonych. Oznacza to, że już jesienią burger z szarpanym polikiem wołowym zmierzy się z daniami reprezentantów innych europejskich krajów na wielkim finale w Saarbrücken.
European Street Food Awards 2023 – Poland
Przed wielkim finałem, który w tym roku odbędzie się w ostatni weekend września w niemieckim Saarbrücken, każdy z krajów, które biorą udział w rywalizacji, przeprowadza lokalną edycję konkursu.
Organizatorem polskiego finału jest blog Street Food Polska, który w pierwszym etapie krajowego konkursu nominował 38 food-trucków serwujących zróżnicowane potrawy. Następnym krokiem było głosowanie online – swój głos mogła oddać każda zainteresowana osoba. Po podsumowaniu głosów wyłoniono pięć ekip:
- Złote Paluchy Churros,
- Fuji Sushi i Catering,
- Tandoor Szama – Indian Street Food,
- Serenada/Highlander – Piekielnie Dobre Jedzonko,
- U Wędzonych Sopot.
Kolejnym etapem był ścisły finał w Krakowie, który odbył się 25 czerwca 2023 roku. Podczas imprezy potrawy wyżej wymienionych food-trucków oceniało jury. W efekcie polskie eliminacje wygrała restauracja U Wędzonych Sopot, natomiast w kategorii „People Choice” wygraną zgarnęły Złote Paluchy Churros.
Uwieńczeniem będzie europejski finał w Saarbrücken, gdzie Polskę reprezentować będzie U Wędzonych ze swoim burgerem „Cheek to Cheek”.
Polik wołowy – dawniej bardzo popularny, dziś niedoceniany
Burger „Cheek to Cheek” to jedno z popisowych dań w menu U Wędzonych. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso, podkreślone autorskim majonezem truflowym to wyjątkowa propozycja dla miłośników niestandardowych połączeń smakowych. Jak podkreśla szef kuchni U Wędzonych – Michał Snela, polik wołowy, z którego tworzony jest farsz burgera „Cheek to Cheek”, to w dzisiejszych czasach bardzo niedoceniany rodzaj mięsa, a jeszcze do nie tak dawna był spożywany na porządku dziennym.
– Z tak prostego kawałka mięsa możemy osiągnąć niesamowity efekt końcowy, jeżeli tylko odpowiednio się go potraktuje – zapewnia szef kuchni i dodaje, że autorska marynata i długie wędzenie w niskiej temperaturze pozwalają na stworzenie – jak to określają goście U Wędzonych – mięso o konsystencji miękkiego masła.
Doświadczenie szefa kuchni, który swoją wiedzę zdobywał w gwiazdkowych restauracjach w Londynie, umożliwiło mu udoskonalenie technik przyrządzania mięsa. Dzięki temu każda kanapka od U Wędzonych traktowana jest z profesjonalizmem i pasją. Wszystkie elementy burgera zostały również przemyślane i poddane wielokrotnym próbom, tak aby starannie dobrane składniki idealnie łączyły się w całość i razem komponowały nowe przeżycie smakowe dla gości.
Adres: U wędzonych Wrocław, ul. Szewska 27a
Godziny otwarcia:
– poniedziałek-czwartek godz. 12:00-22:00
– piątek-sobota godz. 12:00-22:30
– niedziela godz. 12:00-21:00
Facebook: https://www.facebook.com/uwedzonychwroclaw
Instagram: https://www.instagram.com/uwedzonych/
Strona internetowa: https://uwedzonych.pl/
Facebook European Street Food Awards: https://www.facebook.com/EuropeanStreetFoodAwards
Strona internetowa European Street Food Awards: https://europeanstreetfood.com/
Foto: Miejsca we Wrocławiu Artykuł powstał w ramach płatnej współpracy z U Wędzonych.