Street Food Awards to największy konkurs jedzenia ulicznego na świecie. Pod koniec czerwca wyłoniono zwycięzcę polskiego finału, którym została restauracja U Wędzonych. Kolejnym etapem rywalizacji był wielki finał w Saarbrücken, który odbył się w miniony weekend. Mierząc się z daniami reprezentantów innych europejskich krajów, burger z szarpanym polikiem wołowym zdobył tytuł najlepszego burgera w Europie.

European Street Food Awards 2023

Tegoroczna, siódma edycja wydarzenia miała miejsce w Saarbrücken i trwała od 29 września do 1 października. ESFA jest częścią największego streetfoodowego festiwalu na świecie, zaraz obok Awards in Britain, zapoczątkowanego 13 lat temu.

Pomysłodawcą European Street Food Awards  jest Richard Johnson – jeden z tysiąca najbardziej wpływowych ludzi w Londynie według czasopisma „Evening Standard”, nagradzany dziennikarz i konsultant w branży gastronomicznej, rezenter programu „The food programme” w radiu BBC, a także autor bestsellera „Street food revolution”.

Uczestnicy, jurorzy i zwycięzcy

Wśród uczestników walczących o tytuł najlepszych dań streetfoodowych znalazła się czołówka europejska, a mianowicie 25 konceptów gastronomicznych, które wygrały lokalne edycje w swoich krajach. U Wędzonych wygrało Polską edycję w czerwcu tego roku w Krakowie.

Jurorzy, którzy oceniali potrawy podczas ESFA to:

  • Sędzia główny – Sebastian Sandor – szef kuchni restauracji z 2* Michelin,
  • Richard Johnson – założyciel,
  • Andre Mampfta – blogerka jedzeniowa i zwyciężczyni ESFA 2019 roku,
  • Ranie Sirah,
  • Jah Jyot.

Zgodnie z ogłoszonym werdyktem, U wędzonych zajęło 1 miejsce, a burger „Cheek to Cheek” z szarpanym polikiem wołowym otrzymał tytuł najlepszego burgera w Europie.

Polik wołowy – dawniej bardzo popularny, dziś niedoceniany

Burger „Cheek to Cheek” to jedno z popisowych dań w menu U Wędzonych. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso, podkreślone autorskim majonezem truflowym to wyjątkowa propozycja dla miłośników niestandardowych połączeń smakowych. Jak podkreśla szef kuchni U Wędzonych – Michał Snela, polik wołowy, z którego tworzony jest farsz burgera „Cheek to Cheek”, to w dzisiejszych czasach bardzo niedoceniany rodzaj mięsa, a jeszcze do nie tak dawna był spożywany na porządku dziennym.

Z tak prostego kawałka mięsa możemy osiągnąć niesamowity efekt końcowy, jeżeli tylko odpowiednio się go potraktuje – zapewnia szef kuchni i dodaje, że autorska marynata i długie wędzenie w niskiej temperaturze pozwalają na stworzenie – jak to określają goście U Wędzonych – mięso o konsystencji miękkiego masła.

Doświadczenie szefa kuchni, który swoją wiedzę zdobywał w gwiazdkowych restauracjach w Londynie, umożliwiło mu udoskonalenie technik przyrządzania mięsa. Dzięki temu każda kanapka od U Wędzonych traktowana jest z profesjonalizmem i pasją. Wszystkie elementy burgera zostały również przemyślane i poddane wielokrotnym próbom, tak aby starannie dobrane składniki idealnie łączyły się w całość i razem komponowały nowe przeżycie smakowe dla gości.

Zwycięskiego burgera „Cheek to Cheek” można spróbować U Wędzonych przy ul. Szewskiej 27a. 

Godziny otwarcia:
– poniedziałek-czwartek godz. 12:00-22:00
– piątek-sobota godz. 12:00-22:30
– niedziela godz. 12:00-21:00

Facebook: https://www.facebook.com/uwedzonychwroclaw
Instagram: https://www.instagram.com/uwedzonych/
Strona internetowa: https://uwedzonych.pl/

Facebook European Street Food Awards: https://www.facebook.com/EuropeanStreetFoodAwards
Strona internetowa European Street Food Awards: https://europeanstreetfood.com/

 

Foto: mat. U Wędzonych
Artykuł powstał w ramach płatnej współpracy z U Wędzonych.