Restauracja Darea przy ul. Kuźniczej 43/45 serwuje swoim gościom specjały kuchni koreańsko-japońskiej już od 17 lat. Różnorodne lunche, zestawy sushi, koreański grill, owoce morza i wiele rodzajów orientalnych zup – takie propozycje znajdują się w menu od dawna, jednak od kilku dni można skorzystać z zupełnie nowej oferty. Sushi Buffet, bo o nim mowa, to nie lada gratka dla miłośników japońskiego przysmaku.

Sushi Buffet na pływających łódkach

W centralnym punkcie restauracji powstał bar, przy którym można zająć miejsce i obserwować, jak na bieżąco powstają świeże rolki sushi. Wzdłuż blatu pływają drewniane łódki, na których sushi masterzy ustawiają talerzyki z różnymi rodzajami sushi – każdy gość może wybierać takie rolki, na które ma właśnie ochotę. W każdej chwili można również poprosić, by rolek, które zasmakowały najbardziej, pojawiło się na łódkach więcej.

Co więcej, w ramach Sushi Buffetu dostępna jest osobna karta, z której można zamawiać dania na ciepło oraz świeże sashimi z ośmiornicy, tuńczyka czy łososia. Jeżeli chodzi o potrawy gorące, do wyboru są m.in. zupy z owocami morza, warzywami czy pierożkami, a także blanszowane ziarna soi, sajgonki, chrupiące krewetki i kalmary w tempurze, smażone pierogi z nadzieniem warzywnym, grillowany łosoś lub kurczak z warzywami i sosem Teriyaki. Wszystkie dania serwowane są w miseczkach, by można było spróbować ich jak najwięcej.

Zasady Sushi Buffetu są bardzo proste: płaci się raz (120 zł za osobę) i przez 2 godziny można jeść, ile się chce, bez ograniczeń. Oferta obowiązuje w restauracji przy ul. Kuźniczej codziennie w godzinach od 12:00 do 22:00.

Inne koreańsko-japońskie specjały

Darea to jedno z nielicznych miejsc na mapie gastronomicznej Wrocławia, gdzie lunch można zjeść przez 7 dni w tygodniu – od poniedziałku do piątku w godzinach: 12:00-18:00 oraz w soboty i niedziele od 12:00 do 17:00. Do wyboru są zestawy sushi, zestawy na ciepło – z wybranym mięsem lub łososiem, warzywami i ryżem lub zestaw mieszany, łączący sushi i danie na ciepło. Do każdego zestawu lunchowego podawana jest zupa miso i wybrana herbata. Ceny zaczynają się już od 37 złotych, a porcje są naprawdę spore.

Poza lunchem, ciekawym pomysłem na spotkanie ze znajomymi lub randkę z drugą połówką jest grill koreański, przy którym miło można spędzić czas na rozmowie i wspólnym degustowaniu samodzielnie przygotowanych potraw. Wystarczy zamówić wybrane składniki – mięso i warzywa, a następnie rozpocząć wspólne grillowanie przy stoliku.

Dla tych, którzy wolą zjeść obiad czy kolację w zaciszu domowym lub na świeżym powietrzu – np. w parku czy ogrodzie, dobrą informacją będzie 20% rabatu, który obowiązuje przy składaniu zamówień na wynos z odbiorem osobistym.

Świeże ryby każdego dnia

Nad jakością dań w restauracji Darea czuwa właściciel – Jung Seok Ho, który gotuje dla gości praktycznie codziennie. Wszystkie produkty wykorzystywane do przygotowywania sushi i innych specjałów kuchni japońskiej oraz koreańskiej pochodzą od sprawdzonych dostawców, a świeże ryby dostarczane są każdego dnia. Dzięki temu każdy, kto odwiedza lokal przy Kuźniczej, może chociaż przez chwilę poczuć się, jak podczas podróży po Azji.

 

Restauracja Koreańsko-Japońska Darea
Adres: ul. Kuźniczaj 43/45
Godziny otwarcia: od poniedziałku do niedzieli w godz. 12:00-23:00

Strona internetowa: https://www.darea.pl/

 

Artykuł powstał w ramach płatnej współpracy z Restauracją Darea.
Foto: Miejsca we Wrocławiu