Korzenne przyprawy, lekka pikantność i sporo warzyw – tak w wielkim skrócie można opisać składniki indyjskiej kuchni. Tworzone na ich bazie aromatyczne sosy z dodatkiem ryżu basmati lub chlebków naan tworzą idealne połączenie, które pozwala chociaż przez chwilę poczuć się jak na wakacjach w Delhi czy Mumbaju. Nie trzeba jednak lecieć do Azji, by spróbować indyjskich specjałów. Można zajadać się nimi w centrum Wrocławia – wystarczy odwiedzić koncept U Hindusa.

Indyjskie smaki w centrum Wrocławia

Wrocławski koncept U Hindusa znajduje się w centrum handlowym Wroclavia, na poziomie drugim. Jest więc idealnym miejscem na lunch, spotkanie ze znajomymi czy zjedzenie czegoś smacznego podczas zakupów. Co więcej, na podanie wybranego dania nie trzeba długo czekać – każdy z indyjskich sosów serwowany jest w maksymalnie 60 sekund, dzięki czemu dłużej można cieszyć się jedzeniem w swoim ulubionym gronie osób.

Soczyste szaszłyki zaskakujące kolorami i smakiem

Początkowo U Hindusa serwowane były wyłącznie topowe smaki indyjskiej kuchni, takie jak Chana Masala, Butter Chicken czy Korma. Podawane oczywiście z ryżem basmati lub codziennie wypiekanym chlebkiem naan. Z czasem, ze względu na coraz większe zainteresowanie orientalnymi smakami ze strony gości konceptu, lokal poszerzył ofertę o kilka nowych pozycji. Są to: Chicken Tikka, Chicken Gingee Tikka oraz Mint Tikka.

Czym jest Tikka? To klasyczny indyjski szaszłyk, smażony w wysokiej temperaturze, bez użycia głębokiego tłuszczu. Dzięki takiemu procesowi przygotowania kurczak pozostaje soczysty w środku i delikatnie podsmażony na zewnątrz. Tikka, nim zaskoczy smakiem, zaskakuje również wyglądem – mięso ma kolor żółty, czerwony lub zielony, co wiernie odwzorowuje indyjską kuchnię pełną kolorów i aromatów. Przykładowo, by uzyskać czerwoną Tikkę, kucharz stosuje barwnik naturalny na bazie koncentratu rzodkiewki, jabłka i czerwonej porzeczki. Warto wspomnieć, że szaszłyki u Hindusa są w pełni naturalne, marynowane w wysokiej jakości indyjskich przyprawach, jogurcie naturalnym i jajku. W recepturach nie brakuje aromatycznej garam masali, kminu rzymskiego czy kolendry.

Wisieńką na torcie w orientalnym menu są aromatyczne, pełne świeżych składników zupy: wegańska Lemon Grass Soup z mlekiem kokosowym, miętą i pieczarką oraz Chicken Ginger Soup.

Co istotne, wszystkie dania U Hindusa przygotowywane są na miejscu przez kucharza pochodzącego z Indii. Dzięki temu odwiedzając wrocławskie centrum handlowe, za pośrednictwem indyjskich smaków można jednocześnie przenieść się na chwilę do Azji.

40% zniżki na nowe menu

Dowolna Chicken Tikka z ryżem i pikantną sałatą Raita za 19,90 zł, a każda z zup z ryżem za 12,90 zł – taka promocja obowiązuje obecnie U Hindusa. Warto więc zaplanować wizytę w indyjskim koncepcie, skorzystać z 40% zniżki i przetestować soczyste szaszłyki lub zjeść jedną z rozgrzewających zup. Promocja trwa do odwołania.

 

Adres: CH Wroclavia – II poziom, ul. Sucha 1

Godziny otwarcia:

  • od poniedziałku do soboty w godz. 10:00-22:00
  • niedziela w godz. 12:00-20:00

Social media: 

 

Artykuł powstał w ramach płatnej współpracy z konceptem U Hindusa.
Foto: Miejsca we Wrocławiu