Foodsharing to inicjatywa przeciwdziałająca marnowaniu jedzenia. W jej ramach udostępniana jest przestrzeń, która umożliwia dzielenie się nadwyżkami żywności. Aktualnie we Wrocławiu jest już 12 tego typu punktów.
Foodsharing pojawił się w Polsce w 2016 roku na wzór niemieckich „fairteiler”, jako odpowiedź na rosnący problem marnowania żywności. Inicjatywa szybko przyjęła się w stolicy, a następnie w ciągu kilku lat rozwinęła się w ponad 30 polskich miastach.
W ramach ruchu społecznego tworzone są punkty do wymiany nadwyżek spożywczych nazywane Jadłodzielniami. Można do nich przynosić dobre jedzenie, którego nie jesteśmy w stanie zjeść, ze względu na jego nadmiar, a także częstować się tym, co pozostawili inni.
Nie są to punkty pomocowe, tylko miejsca budowania świadomości o tym, jak nie marnować jedzenia. Z założenia trafiają tam nadwyżki żywności od osób indywidualnych a także lokalnych sklepów, targowisk i lokali gastronomicznych.
Jedzenie, które trafia do Jadłodzielni to produkty z bliskim terminem spożycia, miękkie warzywa i owoce, wczorajsze pieczywo itd., dlatego ważne jest to, by szybko znajdowało nowych właścicieli. Dzięki temu mniej jedzenia trafia do kosza i na wysypiska.
Jadłodzielnie to przeważnie punkty indywidualnej wymiany lokalnej, ale nadwyżkowe produkty potrafią przyjechać do nich także z innych części miasta. Dzieje się to za sprawą Ratowników Żywności, wolontariuszy działających przy Foodsharing Wrocław. Odbierają oni niesprzedaną żywność z targowisk, piekarni, restauracji i cateringów, aby nie trafiła do kosza i umieszczają ją w Jadłodzielniach. Kilkanaście osób w ciągu jednego tygodnia ratuje w sumie około pół tony żywności.
Lista punktów, w których można zostawić żywność:
1. Rydygiera 25a
2. Gajowicka 96a
3. Swojczycka 118
4. Hercena 13
5. Stadion Wrocław
6. Róg ul. Mińskiej/Zagony
7. Prusa 37
8. Kamieńskiego 190
9. Grabiszyńska 56
10. Hubska 8-16
11. Krzywoustego 286
12. Hallera 52
Foto: Facebook/Foodsharing Wrocław