Świeży chrupiący chleb wyjęty właśnie z pieca czy pyszna pizza z włoskimi dodatkami, co bardziej rozbudza kubki smakowe? Na gastronomicznej mapie Wrocławia pojawiło się miejsce, które łączy w sobie obie te propozycje, a dodatkowo stawia na najwyżej jakości produkty. Postanowiliśmy to sprawdzić i porozmawiać z właścicielem.

Założycielem Manufaktury Pizzy i Chleba jest Mariusz Kucharczak, związany z branżą gastronomiczną już ponad 20 lat. Przez ostatnie kilkanaście lat był szefem kuchni w wykwintnych restauracjach hotelowych na terenie całego kraju, a jednocześnie doszkalał się kulinarnie zarówno w Polsce, jak i za granicą. Odbywał staże w restauracjach wyróżnionych gwiazdką Michelin, w Polsce – w Restauracji Senses oraz w Atelier Amaro, a także w Anglii i w Hiszpanii.

Manufaktura Pizzy i Chleba, zlokalizowana przy ul. Kościuszki 159, to połączenie piekarni z pizzerią.

„Moja koncepcja na to miejsce jest taka, żeby wygrać prostotą jaką jest chleb i pizza, jednocześnie stawiając na najlepsze produkty” – wyjaśnia właściciel.

Serwowana tu pizza jest naprawdę pyszna, chrupiące ciasto i trafione w punkt dodatki. Pozwala na to niesamowita dbałość o produkty. Ciasto na pizzę powstaje tu z najlepszej włoskiej mąki Caputo, sos z pomidorów San Marzano, które zresztą przez Włochów uznawane są za najsmaczniejszą odmianę, a wszelkie dodatkowe składniki, które dopieszczają pizzę i lądują na wierzchu, takie jak ser czy wędliny, także są sprowadzane z Włoch i cechują się najwyższą jakością. Jak wspomina p. Mariusz, jedyne składniki pochodzące od lokalnych dostawców to pieczarki i cebula, a także sezonowe warzywa, takie jak szparagi, które już niebawem pojawią się na pizzy.

 

Chleb również ma swoje tajemnice – mąka, na bazie której powstaje pieczywo w Manufakturze Pizzy i Chleba, jest kupażem, czyli mieszanką najlepszych mąk pochodzących z dwóch młynów, wybranych spośród wszystkich działających aktualnie na Dolnym Śląsku. Ponadto, chleby są pieczone na bieżąco, także o każdej porze dnia można trafić na świeży, gorący, dopiero wyjęty z pieca chleb.

Manufaktura Pizzy i Chleba to jednak nie tylko pizza i chleb, to także delikatesy zaopatrzone zarówno we włoskie produkty, takie jak pasty z trufli, kremy balsamiczne, pesto, karczochy czy oliwy z oliwek, ale także lokalne wyroby, m. in. smakowe miody z trzech okolicznych pasiek. Właściciel zapewnia, że z czasem delikatesy na pewno będą się rozwijać i pomagać regionalnym producentom w promowaniu i sprzedaży ich produktów i przytacza nam od razu jeden z tego typu przykładów: „Ja też pochodzę z małego miasteczka w Wielkopolsce, gdzie od lat funkcjonuje mała cukierenka produkująca różne słodycze. Aby pomóc jej właścicielowi zaopatrujemy się u niego w ciastka, które piecze i pakuje specjalnie dla nas.”

Na miejscu znajdą też coś dla wielbiciele słodkości. Goście Manufaktury mogą spróbować deserów, które choć są przygotowywane na miejscu, to smakują jak w Italii, ponieważ powstają z typowo włoskich produktów. W ofercie jest m. in. tiramisu, cannoli czy panna cotta. W gablotce ze słodyczami jest też trochę regionalnie, ponieważ poza włoskimi specjałami można skusić się na artystyczne desery od lokalnej cukierniczki.

Jakość i prostota to najważniejsze cechy Manufaktury Pizzy i Chleba. Choć lokal działa dopiero od miesiąca, to już ma grono swoich miłośników i stałych klientów, którzy wracają po świeże pieczywo i włoską pizzę. To również napędza Manufakturę Pizzy i Chleba do dalszego rozwoju, a co za tym idzie do wprowadzania nowych produktów. Przykładem są tu oliwy smakowe.

„Oferujemy oliwy smakowe z różnymi dodatkami, które przygotowuję samodzielnie. Jest to oliwa z oliwek z domieszką oleju z pestek słonecznika, ponieważ oliwa z oliwek sama w sobie jest bardzo intensywna i po zmieszaniu z przyprawami nie dałaby takiego smaku i aromatu, jaki można osiągnąć przez wymieszanie z innym olejem” – tłumaczy właściciel.

To jeszcze nie wszystko, co można znaleźć w Manufakturze Pizzy i Chleba. Jak się okazuje, to także idealne miejsce, w którym można skomponować pyszny zestaw prezentowy dla kogoś bliskiego lub dla samego siebie. Wystarczy wybrać ulubione oliwy, smakowy miód i ciasteczka, następnie wszystko zostanie zapakowane w drewnianą, ekologiczną skrzyneczkę i voilà! Pyszny prezent gotowy.

 

Nie bez przyczyny wspominamy o ekologii, bo to kolejny istotny punkt w funkcjonowaniu Manufaktury. Wszystkie opakowania stosowane na miejscu są ekologiczne, a torby nie posiadają żadnych nadruków, przybijana jest na nich wyłącznie pieczątka. Nie używa się tu foliowych torebek, a wszystkie produkty pakowane są w papier. Dodatkowo, zamówienia rozwożone są skuterem elektrycznym, a nie spalinowym.

Jeżeli już mowa o zamówieniach, można składać je wyłącznie telefonicznie i to nie bez przyczyny. Ilość pizzy i chlebów oferowanych każdego dnia jest ograniczona, po to by utrzymać jak najwyższą jakość produktów. W tym miejscu liczy się zdecydowanie jakość a nie ilość.

Planów na rozwój Manufaktury Pizzy i Chleba jest wiele, a gdy tylko pozwoli na to sytuacja w kraju, przed lokalem powstanie gródek, gdzie w promieniach słońca serwowana będzie kawa, herbata, desery i pizza. Możliwe, że w przyszłości powstanie kolejny lokal, ponieważ zainteresowanie mieszkańców pizzą i chlebem jest duże.

PS; Zwierzęta w lokalu są mile widziane, także bez problemu można wstąpić po świeże pieczywo podczas spaceru z pupilem.

 

Manufaktura Pizzy i Chleba

Strona www: LINK

Telefon: 71 371 16 66

Adres: ul. Kościuszki 159

Godziny otwarcia:
Poniedziałek – Czwartek 7:30 – 21:00
Piątek 7:30 – 22:00
Sobota 7:30 – 22:00
Niedziela 9:00 – 20:00