Miejsc serwujących lody we Wrocławiu jest naprawdę sporo, a smaki które można znaleźć w poszczególnych lodziarniach potrafią zaskoczyć. Jednak tylko kilka z nich istnieje w stolicy Dolnego Śląska od kilkudziesięciu lat i zna je już wiele pokoleń wrocławian. W związku z rozpoczęciem sezonu na lody, postanowiliśmy przypomnieć krótką historię trzech kultowych lodziarni we Wrocławiu.

1. Cukiernia Komandorska – ul. Komandorska 6

Historia lokalu rozpoczyna się w 1968 roku, kiedy Jadwiga Tichy i Józef Kłaptocz postanowili podbić serca wielbicieli słodkości, serwując przepyszne lody i świeże soki w małej cukierni Cocktail Bar przy ul. Komandorskiej. Z biegiem lat menu poszerzało się coraz bardziej, a wrocławianie mogli przychodzić tu już nie tylko na lody, ale także na desery i różne rodzaje ciast. W 2000 roku w miejscu dotychczasowego, niewielkiego lokalu powstał nowy budynek, dzięki któremu większa liczba gości może wypić na miejscu kawę i zjeść coś słodkiego.

Cukiernia Komandorska to rodzinna firma, którą prowadzą aktualnie córki założycieli. Jak zapewniają, przy cały czas wykorzystywane są dawne receptury i metody produkcji, dlatego ciasta i lody przygotowywane są z najwyższej jakości produktów – świeżych jaj, najlepszej mąki oraz czekolady. Jedna gałka lodów kosztuje tu 6 zł.

2. Lody Roma – ul. Rydygiera 5

Kultowa lodziarnia została założona w 1946 roku przez dwóch żołnierzy – Polaka i Włocha. Od 1961 roku interes kontynuował Franciszek Grzelak – brat współzałożyciela, który również był mistrzem lodziarstwa, zarówno z zamiłowania, jak i z wykształcenia. To właśnie on przyjął pod swoje skrzydła młodego cukiernika Jerzego Góralskiego, który od 1990 stale kontynuuje i rozwija tradycje aż do dziś.

Lody serwowane są w niewielkim lokalu na wrocławskim Nadodrzu, a jej klimat w jego wnętrzu nawiązuje do włoskiego klimatu. Za jedną gałkę lodów trzeba zapłacić 8 zł.

3. Cybulskiego 10. Lody Normalne – ul. Cybulskiego 10

W przedwojennym Breslau przy ul. Cybulskiego 10 działała piekarnia i cukiernia – we wnętrzu można podziwiać fotografię z 1915 roku, przedstawiającą lokal właśnie w tym okresie. Lodziarnia została założona w 1956 roku i od tego czasu nieustannie serwuje wrocławianom lody, wyrabiane na tym samym sprzęcie, na którym były produkowane od bardzo dawna. Tradycyjne receptury to tajemnica smaku tutejszych, lodowych deserów. Jedna gałka lodów kosztuje 6 zł.

Foto: Zbiory Fotopolska / Cybulskiego 10. Lody Normalne / Lody Roma