Tegoroczny jarmark będzie większy niż wszystkie dotychczasowe. Stragany pojawią się nie tylko na rynku oraz na Oławskiej i Świdnickiej, ale także na placu Solnym. To właśnie tam rozpoczął się montaż konstrukcji jarmarku.
Jarmark Bożonarodzeniowy ma ruszyć 17 listopada i potrwać do 22 grudnia. Straganom będą towarzyszyć: Domek kominkowy, Śnieżna kula do robienia zdjęć, domek pod Krasnalem oraz Bajkowy lasek.
Na miejscu nie zabraknie takich specjałów jak: tradycyjny węgierski boczek, salami z jelenia, kiełbasy paprykowe, a także pieczonych kasztanów, węgierskich kołaczy i langoszy, hiszpańskich churros, francuskich naleśników, serów z Litwy i Austrii. Będą również specjały kuchni polskiej, świąteczne pierniki, turecka baklava oraz nowość tegorocznej imprezy: tradycyjne tureckie ciasto ze szpinakiem i serem feta oraz włoskie produkty: sery, oliwa z oliwek czy makarony.
Nie rozczarują się również fani tradycyjnego świątecznego grzańca. Będzie można się go napić ze specjalnych kubeczków w kształcie bucików.
Start już 17 listopada!
Foto: Daniel Grodziński