Mieszkanka Wrocławia została najlepszą szefową na Dolnym Śląsku „Gault&Millau”. – Miejsca we Wrocławiu.

Tytuł Kobieta Szef regionu Wielkopolska oraz Dolny Śląsk trafił w tym roku do Moniki Szewczuk z Wrocławia.

Przewodnik Gault&Millau jest ogólnoświatowym źródłem informacji o tym, gdzie warto jeść. Każdego roku zespół kilkunastu całkowicie anonimowych inspektorów skrupulatnie ocenia około tysiąca miejsc w Polsce. Do przewodnika trafia mniej niż połowa, są to – jak zapewniają jego autorzy – prawdziwe perły gastronomiczne.  

 

Monika podczas gali w Poznaniu jako konkursowe danie przygotowała wędzonego węgorza w połączeniu z białą czekoladą, ogórkiem, agrestem, limonką i koperkiem.

 

Monika Szewczuk urodzona 24 października 1988 r. we Wrocławiu. Ukończyła wydział
Kulturoznawstwa na Uniwersytecie Wrocławskim. Choć nie zdobyła nigdy formalnego
wykształcenia gastronomicznego, od zawsze interesowała się sztuką kulinarną. Zaowocowało to
otwarciem restauracji “Dobra Karma” w 2013 roku, następnie restauracji “Dobra Karma II” na
początku 2016 r. W kuchni rozwija swoje pasje. Odważnie i bezkompromisowo łączy smaki i
przełamuje kulinarne stereotypy. Stawia na kreatywność, czego przykładem był koncept “Dobrej
Karmy” polegający na codziennie zmiennym menu i gotowaniu na życzenie dla Gości. Od początku
swojej działalności jako Szef Kuchni używa głównie składników dostępnych w danym sezonie.
Owocem tego podejścia jest karta menu w obecnym projekcie “Dobra Karma 2”, składająca się z
ok. 20 pozycji – całkowicie zmienia zgodnie z panującym sezonem. Znakiem firmowym Moniki
Szewczuk jest lokalny produkt. Nieustannie stara się ona wyszukiwać nowych, ciekawych
gospodarzy, wytwarzających niebanalne, często ekologiczne lub rzemieślnicze dobra. Swoją
autorską kuchnię tworzy w sposób intuicyjny i pozbawiony narzuconych koncepcji.

 

Pozostałe tytuły:

  • Szef Roku – Karol Sankowski, Restauracja Marina (Wrocław)
  • Szef Jutra – Adam Adamczak, Restauracja Oskoma (Poznań)
  • Młody Talent – Dawid Szkudlarek, Folwark Folińscy (Wysoka, woj. Lubuskie)
  • Kobieta Szef – Monika Szewczuk, Restauracja Dobra Karma (Wrocław)
  • Szef Kuchni Tradycyjnej – Tomasz Tomiuk, Afrodyta Spa & Wellness Resort (Ośno Lubuskie)

 

Foto: facebook.com/gaultmillauFR

KOMENTARZE

comments

Kamil Karpiński Opublikowane przez: