Wrocławianie bardzo chętnie korzystają z oferty gastronomicznej „restauracji na kółkach”, jednak liczba miejsc, w których do tej pory stacjonowały food trucki była dość ograniczona. Sytuacja ta zmieni się już niebawem, a lokalizacji przybędzie.
Zarząd Zieleni Miejskiej ogłosił przetargi na dzierżawę nowych miejsc pod food trucki, których będzie aż sześć. „Restauracje na kółkach” pojawią się w następujących lokalizacjach:
- na Kuźnikach i Placu Grunwaldzkim (od marca do końca roku),
- na Psim Polu, Popowicach i Krzykach (od maja do końca września),
- na Oporowie (od połowy kwietnia do końca roku).
– Zależy nam, by w miejscach we Wrocławiu, gdzie spędza się czas na świeżym powietrzu, można było coś zjeść, spotkać się ze znajomymi. To też okazja dla przedsiębiorców, których restauracje czy inne działalności zmagają się z pandemicznymi ograniczeniami, do łatwiejszego powrotu na rynek – mówił Marek Szempliński z Zarządu Zieleni Miejskiej we Wrocławiu.
Przyszli dzierżawcy wymienionych miejsc będą zobowiązani do tego by prowadzić strefę gastronomiczną, w ramach której poza standardowymi potrawami będą serwować także dania dla dzieci czy wegetarian. Powinni również zapewnić gościom odpowiednie warunki poprzez np. stworzenie ogródka kawiarnianego.
ZZM podkreśla również, że w miejscach, gdzie będą działać food trucki, dzierżawcy powinni organizować różnego typu działania kulturalne, edukacyjno–ekologiczne lub sportowe.
– Będą mogły to być zarówno koncerty, pokazy, czy zawody sportowe. Wszystko zależy od inwencji i propozycji przedstawionych przez przyszłych dzierżawców. Ważne, by były one możliwe do zrealizowania i ciekawe dla odwiedzających – tłumaczył Marek Szempliński.
Tekst: CWC Foto: Pixabay