Święto Sera i Wina to impreza promująca sery, wina i produkty regionalne, a także ich wpływ na szeroko rozumiane aspekty zdrowotne i znaczenie ekonomiczne dla regionu.

Po raz szósty w Centrum Edukacyjno-Rozwojowym Pałac Wrocław Pawłowice odbędzie się kiermasz
najlepszych regionalnych produktów, pokazy i warsztaty kulinarne, degustacje i nauka oceniania
serów i win.
Gościem specjalnym wydarzenia będzie Katarzyna Bosacka – dziennikarka prasowa i telewizyjna,
autorka publikacji na temat zdrowia, urody, nauki, medycyny i wychowania dzieci. Z wykształcenia
polonistka, autorka książek i programów telewizyjnych, m.in. „Wiem co kupuję! Poradnik
konsumenta, czyli na co zwracać uwagę, robiąc codzienne zakupy”, „Wiem co jem” czy „Bosacka po
polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej”.

W programie m.in.:

– Pojedynek młodych kucharzy – studentów kierunku technologia i organizacja gastronomii na
najlepsze dania wykorzystujące sery i wino (film)
– kiermasz produktów regionalnych
– konkursy na najlepszy ser i wino
– degustacja i nauka oceniania sera i wina
– warsztaty kulinarne i zabawy dla dzieci
– symulator dojenia krowy
– food trucki

22 września 2019 r.
Start o godz. 10:00
Centrum Edukacyjno-Rozwojowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Pałac Wrocław Pawłowice
ul. Pawłowicka 87/89