Najwyższej jakości mleko krowie i kozie, specjalnie przygotowywane mieszanki przypraw bez ulepszaczy, idealny smak, konsystencja i wygląd serów – tak w skrócie można opisać wrocławską Serotoninę. Aby przekonać się o tym na własnym podniebieniu, warto wziąć udział w degustacji wiosennego serowego menu. Okazja ku temu nadarzy się już niebawem, bo 13 i 20 maja.

Kilka słów o Serotoninie

Miejska serowarnia na wrocławskim Szczepinie rozpoczęła swoją działalność na początku 2021 roku. Stworzyło ją małżeństwo – Paulina i Andrzej Sawiccy, a wszystko zaczęło się od weekendowych warsztatów warzenia sera, w których wziął udział właściciel Serotoniny. Proces powstawania serów i jego efekty okazały się na tyle fascynujące, że zainspirowały małżeństwo do otwarcia własnej, rzemieślniczej serowarni.

Jakie produkty powstają we wrocławskiej serowarni?

Serotonina serwuje miłośnikom nabiału najwyższą jakość, na którą składa się najlepszy surowiec dostarczany prosto z małych gospodarstw rolnych, naturalne dodatki bez ulepszaczy smaków, a także aromatyczne zioła. Wszystkie serowe pyszności powstają na miejscu, rzemieślniczo – oznacza to, że wytwarzane są ręcznie przez właściciela – Andrzeja z minimalnym udziałem urządzeń mechanicznych.

W ofercie serowarni można znaleźć:

  • sery krowie: Twaróg jak od Babci, domowy ser Handkase, Ricotta, dojrzewające Żuławiaki w holenderskim stylu,
  • sery kozie: Twarożyc, ser solankowy w typie Feta, Tiruriru na grillu – czyli ser w typie Halloumi, dojrzewające Matołki,
  • nabiał: masło, śmietana i maślanka, jogurty naturalne,
  • deski serów przygotowywane na zamówienie, idealne na rodzinne spotkania lub posiadówki ze znajomymi,
  • słodkości na bazie serów z Serotoniny, czyli monoporcje, których sercem są krowie i kozie twarogi oraz Ricotta.

Od niedawna w ofercie dostępne są również prawdziwe wrocławskie sery: Szczepiński, Pilczycki, Serce Szczepina czy dojrzewający Wrocławiak.

Gdzie kupić sery i inne pyszności?

Możliwości są dwie – jedną z nich jest przytulny sklepik przy serowarni, mieszczący się przy ul. Słubickiej 20, natomiast drugie miejsce, gdzie można posmakować i zakupić wrocławskie sery to Serowa Wyspa w Tarasach Grabiszyńskich (ul. Grabiszyńska 240), znajdująca się na pierwszym piętrze, tuż przy restauracji Il Tramonto.

Sklepik otwierany jest zgodnie z cyklem warzenia i działa od środy do soboty, natomiast Serową Wyspę w Tarasach Grabiszyńskich można odwiedzać od poniedziałku do soboty w godzinach od 11:00 do 19:00. Można tam znaleźć wszelkie kozie i krowie smakołyki oraz monoporcje, czyli słodkości na bazie twarogów i ricotty z Serotoniny. Jest to również jedyne miejsce, gdzie praktycznie cała serowa oferta dostępna jest przez 6 dni w tygodniu.

Odwiedzając Serową Wyspę, można liczyć nie tylko na fachowe doradztwo w sprawie serów, ale także, a może przede wszystkim, na mini degustację. Przed zakupem sera można przetestować kilka rodzajów i zdecydować się na ten najsmaczniejszy. Wybór jest na tyle szeroki, że każdy znajdzie coś dla siebie. Warto również wspomnieć, że gościnność to znak rozpoznawczy tego miejsca, a miła pogawędka i szeroki uśmiech są na porządku dziennym.

Weź udział w degustacji i spróbuj serowych pyszności!

Już niebawem każdy miłośnik nabiału będzie miał szansę spróbować produktów wytwarzanych we wrocławskiej serowarni. Jak co roku, o tej porze następuje zmiana serowego menu, a wrocławscy Seromaniacy spotykają się, żeby przetestować nowości przygotowane przez właściciela – Andrzeja i uzupełnić poziom serotoniny. Wszystko to w ramach bezpłatnych degustacji, które odbędą się 13 i 20 maja.

  • 13 maja (sobota) – degustacja nowego serowego menu w sklepiku przy ul. Słubickiej, która potrwa od 10:00 do 14:00.

Na pewno będziemy grillować nasze „Tiruriru na grillu”, czyli ser w typie halloumi, ale pracujemy też nad innymi grillowymi specjałami. Z całą pewnością będzie można zdegustować nowe sery, pojawi się również pyszne pesto z czosnku niedźwiedziego, jako dodatek. Warto podkreślić, że pesto otrzymało wyróżnienie „Najlepszy smak Dolnego Śląska” podczas ubiegłorocznej Europy na widelcu – zapowiadają właściciele.

  • 20 maja (sobota) – degustacja wiosennego menu na Serowej Wyspie w Tarasach Grabiszyńskich, która potrwa od 11:00 do 15:00. Na miejscu będzie można skosztować wszyskich nowości, porozmawiać z ich twórcą, a także posłuchać o tym, jak wytwarza się ser w centrum miasta. Właściciele szykują zarówno coś na słodko, jak i coś na wytrawnie.

Nie może Was tam zabraknąć! Wpiszcie już teraz terminy w kalendarz, zabierzcie rodzinę, przyjaciół, znajomych i wpadajcie koniecznie po swoją porcję serotoniny – zachęcają właściciele.

Informacje praktyczne

Więcej informacji o Serotoninie, a także o wytwarzanych w serowarni produktach można znaleźć na stronie internetowej: https://serotonina-wroclaw.pl/ oraz na Facebooku: https://www.facebook.com/serotonina.wroclaw 

Instagram: https://www.instagram.com/serotonina_wroclaw/

1.) Serowarnia i sklepik przy serowarni

Adres: ul. Słubicka 20C
Godziny otwarcia:

  • środy 12:00-17:00,
  • czwartki 12:00-17:00,
  • piątki 12:00-17:00,
  • soboty 10:00-14:30.

2.) Wyspa Serowa w Tarasach Grabiszyńskich

Adres: ul. Grabiszyńska 240, I piętro
Godziny otwarcia:

  • od poniedziałku do soboty – godz. 11:00-19:00

 

Artykuł powstał w ramach płatnej współpracy z Serotoniną.
Foto: mat. Serotonina