Tutti Santi od dekady zachwyca wrocławian autentyczną włoską pizzą, a przed pierwszym lokalem często ustawiają się długie kolejki. I wreszcie nadszedł ten moment – na nową restaurację w murach dawnej Piekarni Mamut, w przestrzeni, gdzie industrialne wnętrze łączy się z gotyckim charakterem. To wyjątkowe miejsce w skali kraju, w którym można zjeść pizzę według autorskiej receptury Mistrza Włoch, Mistrza Europy i Wice Mistrza Świata – Valerio Valle. W menu znajdują się również inne włoskie specjały, takie jak makarony czy desery.

Dawniej piekarnia, dziś wyjątkowa pizzeria

Dobrze znana starszym pokoleniom wrocławian Piekarnia Mamut, przez długi czas była największą w Europie fabryką pieczywa, makaronu, sucharów i ciast, a w szczytowym momencie przerób piekarni sięgał nawet 150 ton na dobę. Zapach świeżo wypiekanych chlebów i bułek unosił się w okolicy, a kolejka do okienka ustawiała się od wczesnych godzin porannych.

Po zamknięciu piekarni budynek przez wiele lat stał opuszczony, aż w 2020 rozpoczęto jego przebudowę. W ramach inwestycji powstał nowoczesny akademik dla studentów Basecamp oraz apartamenty na krótki wynajem. Na parterze zaplanowano przestrzeń restauracyjną, w której od niedawna działa restauracja Tutti Santi.

Tutti Santi to jedyna sieć pizzerii w Polsce, w których można zjeść pizzę według autorskiej receptury Mistrza Włoch, Mistrza Europy i Wice Mistrza Świata. Valerio Valle, bo o nim mowa, jest wyjątkową postacią w świecie pizzy, a zarazem jednym z najbardziej utytułowanych włoskich kucharzy. Od ponad 30 lat zajmuje się zagłębianiem tajemnic świata pizzy i to on osobiście szkoli pizzaiolo, którzy przygotowują pizzę w Tutti Santi. Valerio Valle wystąpił również w polskiej edycji programu Masterchef Nastolatki, gdzie zdradził młodym adeptom sztuki kulinarnej swój sekretny przepis na idealne ciasto do pizzy.

Sprawdzona receptura i wyselekcjonowane składniki

Pizza w Tutti Santi wytwarzana jest metodą rzemieślniczą, która wymaga dużej cierpliwości i pasji. Co więcej, receptura ciasta to efekt wieloletnich poszukiwań Valerio Valle, jego studiów w zakresie piekarnictwa i nieustającej potrzeby zgłębiania wiedzy. Czym więc wyróżnia się proces jej przygotowania? Przed wykręceniem okrągłego placka i włożeniem go do pieca, ciasto dojrzewa w precyzyjnie określonych warunkach, kiedy to zachodzi w nim ponad 300 procesów chemicznych. Sprawiają one, że serwowana pizza jest lekkostrawna i delikatna.

Co ciekawe, jeszcze kilkadziesiąt lat temu Włosi używali do ciasta smalcu, ponieważ ze względu na biedę pizza miła dostarczać kalorii i energii na cały dzień. Dzisiaj wszystko się zmieniło, pizza musi być lekkostrawna, więc smalec zastąpiła oliwa z oliwek.

Poza autorskim przepisem na ciasto warto również podkreślić, że wszystkie składniki, które trafiają na pizzę w Tutti Santi, sprowadzane są bezpośrednio z Włoch. Jest to m.in.: mąka 5 Stagioni, produkowana w młynie w Padwie, który od blisko 200 lat jest w rękach rodziny Agugiaro, a także sery i wędliny od regionalnych producentów, przygotowujących swoje wyroby według tradycyjnych wielowiekowych receptur.

– Takie smaczki i odkrycia przywozimy do Polski, żeby nasi Gości mogli odkrywać te prawdziwe Włochy. Nie takie, które może zobaczyć każdy turysta, ale te zarezerwowane dla lokalnych  mieszkańców, gdzieś w małych miasteczkach, czy wioskach – podkreśla założyciel Tutti Santi.

Różnorodne menu i wyjątkowe wnętrze

W menu restauracji znajduje się kilkadziesiąt kompozycji smakowych – zarówno te bardziej tradycyjne, jak i bardziej wyrafinowane. Dostępne są klasyczne pizze z sosem pomidorowym, ale także popularne we Włoszech pizze bianca, bazujące na sosach śmietanowych, oliwie i innych dodatkach. Na uwagę zasługują również pizze klasy gourmet, wyróżniające się specjalnie wyselekcjonowanymi włoskimi składnikami oraz nieoczywistymi połączeniami smakowymi.

Miłośnicy włoskiej pasty także znajdą coś dla siebie: Lasagna della Mamma, Spaghetti Rosi, Gnocchi al Burro – to tylko kilka z wielu propozycji makaronowych. Idealnym uwieńczeniem obiadu czy kolacji będzie natomiast coś słodkiego. Sernik z Ricottą i Grana Padano czy domowa Panna Cotta z wanilią i musem malinowym zadowolą każdego łasucha.

Nie od dziś wiadomo również, że jedzenie smakuje jeszcze lepiej w klimatycznym miejscu, a takie jest właśnie wnętrze Tutti Santi przy ul. Sienkiewicza. W samym centrum restauracji znajduje się włoski piec z lawy wulkanicznej opalany drewnem. Pozostała część przestronnej sali została urządzona w industrialnym stylu z elementami sztuki gotyckiej i przytulnym oświetleniem.

Aby poczuć ten włoski klimat i spróbować wyjątkowej pizzy, najlepiej odwiedzić restaurację osobiście. Nieważne czy w gronie znajomych, czy z rodziną lub z drugą połówką – w Tutti Santi na pewno będzie smacznie, a czas upłynie w przyjemnej atmosferze.

Tutti Santi

Adres: ul. Sienkiewicza 18/22
Godziny otwarcia:

  • niedziela – czwartek 12:00-22:00
  • piątek – sobota 12:00-23:00

Facebook: LINK
Instagram: LINK
Strona internetowa: LINK

Foto: Miejsca we Wrocławiu
Artykuł powstał w ramach płatnej współpracy.