Kolejki przed okienkiem Pana Precla to już mała tradycja wpisana w krajobraz ulicy Świdnickiej. Wrocławianie bardzo polubili precle prosto z pieca, zarówno te wytrawne, jak i w wersji na słodko – idealne na śniadanie albo jako przekąska. Wszystkich miłośników tego szybkiego posiłku, Pan Precel zaprasza do wspólnego świętowania 10. urodzin, które odbędą się już 6 czerwca.

Nie wiadomo, czy hrabia Drakula zajadał się gorącymi preclami. Wiadomo jednak, że zgodnie z legendą pochodził z Rumunii, czyli kraju, w którym narodził się pomysł na stworzenie Pana Precla.

– Historia zaczęła się tak: pewnego dnia podczas wizyty w niedalekiej Rumunii, spróbowaliśmy tamtejszych precli. Tak nam zasmakowały, że postanowiliśmy przywieźć ten smak ze sobą do Polski i dać szansę na spróbowanie tych pysznych przekąsek także innym. We Wrocławiu brakowało miejsca, w którym codziennie byłyby wypiekane świeże i pachnące precle. Postanowiliśmy więc, że tym się właśnie zajmiemy – opowiadają założyciele firmy.

Pierwsze precle, przygotowywane zgodnie z recepturą pochodzącą z Rumunii, początkowo wypiekane były na wrocławskim Nowym Dworze, przy ul. Strzegomskiej 200. Choć z tą lokalizacją wiązało się wiele miłych chwil i wspomnień, Pan Precel postanowił przenieść się do centrum miasta i tak obecnie działa w dwóch lokalizacjach: przy ul. Ruskiej 66 i ul. Świdnickiej 12, gdzie oferuje swoim gościom m.in. nadziewane precle wytrawne, serwowane prosto z pieca, na ciepło.

Ale dlaczego właściwie Pan Precel? A dlatego, że pracownicy wielu wrocławskich korporacji, do których przyjeżdżał dostawca z gorącymi wypiekami, nazywali go potocznie właśnie Panem Preclem. W związku z tym nazwa Manufaktura Precli Covrigi poszła w zapomnienie, a zastąpił ją znany już powszechnie Pan Precel, który działa we Wrocławiu już 10 lat. Z okazji urodzin, które odbędą się już 6 czerwca, każdy, kto skusi się na pyszną przekąskę, będzie miał możliwość wzięcia udziału w specjalnej loterii. Wśród nagród znajdą się m.in. vouchery i preclowe gadżety.

Tym, którzy odwiedzają regularnie Pana Precla, nie trzeba przedstawiać jego zalet. Osoby, które jeszcze go nie znają albo zastanawiają się, co wyróżnia wrocławskie precle i dlaczego warto ich spróbować, powinny wiedzieć, że:
– precle podawane są prosto z pieca – gorące i pachnące,
– ciasto jest wegańskie i naturalne (bez polepszaczy),
– każdy znajdzie precla dla siebie – fani wytrawnego nadzienia i miłośnicy słodkości.

Pan Precel we Wrocławiu:

  • ul. Ruska 66,
  • ul. Świdnicka 12.

Godziny otwarcia: 

  • poniedziałek-czwartek od godz. 6:30 do godz. 21:30,
  • piątek od godz. 6:30 do godz. 23:00,
  • sobota od godz. 9:00 do godz. 23:00,
  • niedziela od godz. 9:00 do godz. 22:00.

Strona internetowa: https://panprecel.pl/ 

Facebook: https://www.facebook.com/panprecel 

Instagram: https://www.instagram.com/pan_precel/ 

 

Artykuł powstał przy współpracy z Panem Preclem.
Foto: Miejsca we Wrocławiu / Pan Precel