Wrocławska branża gastronomiczna przed pandemią stawała się coraz ważniejszym sektorem usług, atrakcyjnym dla mieszkańców i turystów. Niestety, rozwój pandemii i wprowadzone obostrzenia w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej nie tylko zahamowały jej rozwój, ale zagroziły funkcjonowaniu wielu firm z branży restauracyjnej. Dlatego też powstała Wrocławska Rada Gastronomiczna.

Powołanie Rady jest konkretną odpowiedzią Wrocławia na ten kryzys, a także, w perspektywie, szansą na wypracowanie wspólnej wizji marki gastronomicznej miasta. Promocja wrocławskiej gastronomii poza granicami miasta i kraju jest szansą na jej dynamiczny rozwój.

Zaproszone do Rady osoby są przedstawicielami szeroko rozumianej wrocławskiej branży gastronomicznej, a ich zadaniem będzie opiniowanie i inicjowanie działań zmierzających do poprawy sytuacji w tym sektorze. Ponadto do zadań Rady będzie należało m. innymi: inicjowanie współpracy i zrzeszania się przedsiębiorców z branży, wspieranie promocji Wrocławia poprzez gastronomię, promowanie konkursów, festiwali i wydarzeń gastronomicznych, a także wspieranie praktycznej nauki zawodów gastronomicznych oraz doskonalenia zawodowego pracowników gastronomii. Rada ma charakter społeczny, a jej kadencja wynosić będzie 2 lata.

W skład Rady wchodzą:

  • Przewodnicząca Rady – Małgorzata Golak – Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia,
  • Wiceprzewodniczącą Rady – Izabela Pieniążczak – Biuro Prezydenta Urzędu Miejskiego Wrocławia,
  • Sekretarz Rady – Katarzyna Chrobak – Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia.

Członkowie Rady:

  • Beata Śniechowska – restauracja Młoda Polska Bistro&Pianino,
  • Jolanta Jurkowlaniec – restauracja Dinette Bistro,
  • Piotr Gomułkiewicz – Bistro Narożnik,
  • Damian Kogutiuk – Food&Event Group,
  • Agnieszka Skraburska – restauracja Cafe de France,
  • Krzysztof Zych – restauracja Cuda na kiju,
  • Paweł Mrówczynski – restauracja Panczo,
  • Maciej Koła – festiwale gastronomiczne Gastro Miasto,
  • Magdalena Johri – restauracja Masala Indian Restaurant,
  • Bartosz Jędrasiak – restauracja Woo Thai,
  • Marcin Chmielewski – restauracja Przystań&Marina,
  • Simone Mangone – Pizzeria Bube,
  • Jarosław Błandzinski – restauracja Ban Thai,
  • Agata Gwadera-Urlep – Radna Rady Miejskiej Wrocławia,
  • Małgorzata Wojciechowska – Wydział Promocji Miasta i Turystyki Urzędu Miejskiego Wrocławia,
  • Beata Urbanowicz – Wydział Architektury i Budownictwa Urzędu Miejskiego Wrocławia.

 

Źródło: mat. prasowy