Gastronomiczna mapa Wrocławia pełna jest restauracji serwujących różne rodzaje pizzy – neapolitańską, w stylu canotto, czy amerykańską. To, co je wszystkie łączy, to okrągły kształt. Tym schematem nie kieruje się Pizzatopia, serwująca podłużne, włoskie placki. Jednak to nie wszystko, co ją wyróżnia – nie każdy wie, ale odwiedzając lokal przy ul. Świdnickiej 8, można skomponować sobie pizzę od podstaw, a jedynym ograniczeniem jest tylko wyobraźnia.
Pizza włoska w mniej niż 3 minuty
Lekkostrawna i chrupiąca – tak dwoma słowami można opisać pizzę serwowaną w Pizzatopia. Do tego najwyższej jakości włoskie mąki i ciasto wyrabiane według specjalnej receptury, które dojrzewa aż 48 godzin.
Wszystkie sosy przygotowywane są codziennie na miejscu, a na placki nakładane są najświeższe składniki. Po ich nałożeniu pizza trafia do pieca na mniej niż 3 minuty, a następnie gorąca bezpośrednio na stoliki gości.
Serwowana tu pizza nie jest okrągła jak klasyczne placki, ale mimo swojego oryginalnego kształtu, nie odbiega rozmiarem od innych średnich pizz. Gdyby ciasto zostało rozciągnięte na kształt koła, mogłoby mieć 38 cm średnicy, ponieważ jego gramatura wynosi 250 gram, czyli tyle samo, co średniej wielkości okrągłej pizzy.
Warto również wspomnieć, że Pizzatopia znalazła się w rankingu „50 Top World Pizza Chains”, jako jeden z 50 lokali podających najlepszą pizzę rzemieślniczą na świecie.
Skomponuj własną pizzę lub wybierz gotową kompozycję
„Skoro każdy jest inny, to dlaczego pizza ma być taka sama?” – takim mottem kieruje się Pizzatopia. Tutaj każdy gość decyduje samodzielnie o tym, co znajdzie się na jego włoskim placku. Pierwszy etap to wybór ciasta – klasycznego lub pełnoziarnistego. Następnie sos, ser, dodatki mięsne lub roślinny boczek, warzywa i wykończenie w postaci sosu. Jeszcze tylko niecałe 3 minuty w piecu i gotowe – można się delektować.
Komponując własną pizzę, można wybrać dowolną ilość składników. Warto więc spróbować różnych nieoczywistych połączeń smakowych, np. z burakiem, brokułem lub ziemniakiem. Co więcej, pizza nie musi być w całości taka sama – można zamówić dwie zupełnie różne połówki, a nawet podzielić pizzę na 4 części.
Na tych, którzy nie chcą wymyślać swojej pizzy, czekają gotowe propozycje. W menu znajdzie się coś roślinnego, mięsnego, na ostro i łagodnie. Aktualnie warto spróbować pizzy sezonu, czyli Pistachio. To połączenie ciasta klasycznego 48h, sosu pelati, mozzarelli, prosciutto cotto, ricotty, pieczarek, sosu truflowego i oczywiście pistacji.
Zawsze taka sama cena i przyjemna atmosfera
Możliwości na stworzenie idealnego placka jest bardzo wiele, ale co istotne – wszystkie pizze, niezależnie od ilości dodatków, zawsze są w takiej samej cenie: 39,50 zł. Nie trzeba więc ograniczać swojej kulinarnej wyobraźni.
W każdym z lokali Pizzatopia, a jest ich już kilka w różnych miastach: Sopocie, Katowicach, Poznaniu, Krakowie i Wrocławiu, panuje przyjazna i luźna atmosfera. Świetnie spędza się tu czas w gronie przyjaciół, znajomych, a także z bliskimi. Restauracje są również zwierzakolubne, zatem śmiało można wybrać się na pizzę ze swoim czworonogiem.
Adres: Pizzatopia, ul. Świdnicka 8
Godziny otwarcia:
– niedziela-czwartek godz. 11:00-01:00
– piątek-sobota godz. 11:00-2:00
Facebook: https://www.facebook.com/pizzatopia.poland
Instagram: https://www.instagram.com/pizzatopia_com/
Strona internetowa: https://pizzatopia.com/
Foto: Miejsca we Wrocławiu Artykuł powstał w ramach płatnej współpracy.