Choć słynna Piwnica Świdnicka zawiesiła swoją działalność już kilka lat temu, to jednak wrocławianie nie tracą nadziei, że lokal odzyska dawny blask i ponownie otworzy się dla gości. Wszystko wskazuje na to, że za kilka miesięcy tak właśnie się stanie, a w Piwnicy znów będzie lać się rzemieślnicze piwo.

Pierwsza restauracja, która powstała w Europie to Piwnica Świdnicka otwarta w okresie średniowiecza, a dokładnie w 1273 roku. Przez kilka stuleci działała nieprzerwanie w piwnicach Starego Ratusza przy wrocławskim Rynku, serwując gościom złoty trunek.

Podczas II wojny światowej lokal został zdemolowany, a jego ponowne otwarcie nastąpiło w 1960 roku. Niestety na przełomie 2017 i 2018 roku restauracja znów została zamknięta. W 2020 roku zakończył się remont Piwnicy Świdnickiej, który kosztował miasto ponad 4 mln złotych, a jednocześnie rozpoczęły się poszukiwania nowego najemcy.

Jak się okazuje, w kwietniu 2022 roku swoją działalność w Piwnicy Świdnickiej ma rozpocząć browar restauracyjny Kaspara Schulza. Jak informuje firma, w słynnym lokalu powstanie browar z warzelnią 10 hl i wydajnością  2500 hl, który będzie produkował 5 gatunków piwa. We wnętrzu Piwnicy mają także pojawić się miedziane urządzenia, w których na bieżąco warzone będzie piwo.

 

Foto główne: Zbiory Fotopolska/StaSta 
Foto: Facebook/Browary Kaspar Schulz