Ze względu na ograniczenia związane z pandemią, niemożliwe jest zorganizowanie tradycyjnego Jarmarku Bożonarodzeniowego na wrocławskim rynku. Jednak restauratorzy z ul. św. Antoniego wzięli sprawy w swoje ręce i stworzyli wspólny projekt.
Dzięki współpracy restauracji działających przy ul. św. Antoniego, powstał jarmark w formie „na wynos”. Wszystkie lokale przygotowały na tę okazję wyjątkowe, świąteczne przysmaki i rozgrzewające napoje, takie jak aromatyczna herbata, poncz, grzane wino, czy piwo.
Pierwsza edycja „Świąt na Antoniego” odbyła się w ubiegły weekend, natomiast kolejna rozpoczyna się już jutro. Restauracje będą serwować gościom swoje specjały w sobotę i niedzielę (19-20 grudnia), w godz. 12:00-20:00.
Restauratorzy gwarantują świąteczny klimat i wyjątkowe wrażenia smakowe. Podczas jarmarku będzie można także zakupić prezenty, ponieważ część lokali będzie sprzedawać sztukę i rękodzieło, stworzone przez zaprzyjaźnionych artystów.
Lista restauracji, które biorą udział w akcji i ich autorskie dania stworzone specjalnie na tę okazję:
Pizzeria Bube Antoniego
Panzerotto na słodko lub słono i włoska, gorąca czekolada.
Frytki+SOS
Frytki belgijskie z cynamonowym pudrem i serem cheddar, z dodatkiem sosu z żurawiny i śliwowicy oraz napar na rozgrzanie, czyli imbir, cytryna i kurkuma.
ZZtop
„SantaChałka” – zapiekanka na chałce drożdżowej z masłem, kruszonymi orzechami, sosem z solonego karmelu, chutneyem jabłkowym, polewą sernikową i ciasteczkami korzennymi oraz gorąca czekolada mleczno-piernikowa z piankami marshmallows.
poke poke
Świąteczne poke: łosoś ponzu z mandarynką, granatem, rodzynkami i nutą kokosa oraz rozgrzewający napar z miętą, marakują, ananasem i kafirem.
Pochlebna
Smażone pierogi z kapustą i grzybami, okraszone cebulką i szczypiorkiem oraz grzane wino świąteczne z malinami i przyprawą korzenną.
Szynkarnia – local food & multitap
Smażona kiełbasa regionalna od Baron&Nowicki, piernikowy sos BBQ z suską sechlońską, pajda chleba wiejskiego ze smalcem od Wiorka i ogórkiem kiszonym od Sznajdra oraz grzane piwo rzemieślnicze z pomarańczą, miodem, cynamonem i goździkami.
Rumbar: Rum&Seafood
St. Fish&Chips: polędwica z dorsza w cieście z ciemnego piwa i chipsów ziemniaczanych/frytki/kimchi tysiąc wysp/dymno-korzenny chutney śliwkowy oraz grzanie wino z przyprawami, wzmocnione sporą dawką rumu i likieru korzennego.
PANCZO
Świąteczne Big Ass Burrito z krewetkami marynowanymi w pomarańczach i jałowcu z chili oraz herbata zimowa z hibiskusem, domowym syropem korzennym i pomarańczą.
Tekst: CWC Foto: Pizzeria Bube Antoniego