Okres świąteczny dobiegł już końca, a w wielu domach z pewnością zostało jeszcze sporo niezjedzonych potraw. Aby nie wyrzucać i nie marnować jedzenia, lepiej pozostawić je w jednej z wielu wrocławskich lodówek społecznych, tak by inni mogli z niego skorzystać.
Foodsharing to inicjatywa przeciwdziałająca marnowaniu jedzenia. W jej ramach udostępniane są specjalne lodówki na terenie miasta, które umożliwiają dzielenie się nadwyżkami żywności. Aktualnie we Wrocławiu jest już kilkanaście tego typu punktów.
W ramach ruchu społecznego tworzone są punkty do wymiany nadwyżek spożywczych nazywane Jadłodzielniami. Można do nich przynosić dobre jedzenie, którego nie jesteśmy w stanie zjeść, ze względu na jego nadmiar, a także częstować się tym, co pozostawili inni.
Nie są to punkty pomocowe, tylko miejsca budowania świadomości o tym, jak nie marnować jedzenia. Z założenia trafiają tam nadwyżki żywności od osób indywidualnych, a także lokalnych sklepów, targowisk i lokali gastronomicznych.
Wrocławskie Jadłodzielnie można znaleźć w następujących lokalizacjach:
- Rydygiera 25a,
- Gajowicka 96a,
- Swojczycka 118,
- Hercena 13,
- róg Mińska/Zagony,
- Prusa 37,
- Kamieńskiego 190,
- Grabiszyńska 56,
- Hubska 8-16 (przy budynku Urzędu Miejskiego),
- Krzywoustego 286,
- Hallera 52,
- Swojczycka 82,
- Wiosenna 14,
- Św. Jacka 1,
- Suwalska 11,
- Targowisko Niedźwiedzia,
- Ryneczek Jemiołowa.
Foto: Facebook/Zielony Wrocław