Okres świąteczny dobiegł już końca, a w wielu domach z pewnością zostało jeszcze sporo niezjedzonych potraw. Aby nie wyrzucać i nie marnować jedzenia, lepiej pozostawić je w jednej z wielu wrocławskich lodówek społecznych, tak by inni mogli z niego skorzystać.

Foodsharing to inicjatywa przeciwdziałająca marnowaniu jedzenia. W jej ramach udostępniane są specjalne lodówki na terenie miasta, które umożliwiają dzielenie się nadwyżkami żywności. Aktualnie we Wrocławiu jest już kilkanaście tego typu punktów.

W ramach ruchu społecznego tworzone są punkty do wymiany nadwyżek spożywczych nazywane Jadłodzielniami. Można do nich przynosić dobre jedzenie, którego nie jesteśmy w stanie zjeść, ze względu na jego nadmiar, a także częstować się tym, co pozostawili inni.

Nie są to punkty pomocowe, tylko miejsca budowania świadomości o tym, jak nie marnować jedzenia. Z założenia trafiają tam nadwyżki żywności od osób indywidualnych, a także lokalnych sklepów, targowisk i lokali gastronomicznych.

Wrocławskie Jadłodzielnie można znaleźć w następujących lokalizacjach:

  • Rydygiera 25a,
  • Gajowicka 96a,
  • Swojczycka 118,
  • Hercena 13,
  • róg Mińska/Zagony,
  • Prusa 37,
  • Kamieńskiego 190,
  • Grabiszyńska 56,
  • Hubska 8-16 (przy budynku Urzędu Miejskiego),
  • Krzywoustego 286,
  • Hallera 52,
  • Swojczycka 82,
  • Wiosenna 14,
  • Św. Jacka 1,
  • Suwalska 11,
  • Targowisko Niedźwiedzia,
  • Ryneczek Jemiołowa.

 

Foto: Facebook/Zielony Wrocław