OLIO przy ul. Wita Stwosza 16 to nowe miejsce na mapie gastronomicznej Wrocławia. Zaglądając przez szklaną witrynę, jako pierwsze w oczy rzuca się instagramowe wnętrze – jednak to nie wszystko, co restauracja ma do zaoferowania swoim gościom. Warte uwagi jest przede wszystkim menu, w którym można znaleźć m.in. pizze sezonowe wyróżniające się nietypowymi kompozycjami smakowymi, orzeźwiające lemoniady w zakakujących odsłonach czy desery idealne na zakończenie włoskiej uczty.
Instagramowe wnętrze z klimatem
Restauracja znajdująca się na rogu ulic Wita Stwosza i Biskupiej to idealna propozycja na luźne wyjście ze znajomymi lub randkę z drugą połówką. Choć drzwi do lokalu wyglądają niepozornie, warto wejść do środka, by przekonać się, że skrywa się za nimi wyjątkowe wnętrze. Połączenie pastelowego różu, kwiatów, lamp i dodatków w stylu boho tworzy przytulną atmosferę, dzięki której czas spędzony przy posiłku upływa tu naprawdę przyjemnie. Tym bardziej, że w menu każdy miłośnik włoskiej kuchni znajdzie coś dla siebie.
Klasyczna pizza neapolitańska
Serwowana przy ul. Wita Stwosza 16 pizza to klasyczna pizza neapolitańska, która w przeciwieństwie do popularnej we Wrocławiu pizzy w stylu canotto, charakteryzuje się nieco mniej wyrośniętymi i mniej napompowanymi brzegami. Co więcej, ciasto z bardzo małą ilością drożdży długo dojrzewa, dzięki czemu jest bardziej lekkostrawne. Pizza wypiekana jest w temperaturze około 450° przez maksymalnie 90 sekund.
Unikalne połączenia smakowe
Ucztę w OLIO warto rozpocząć jedną z włoskich przystawek, wśród których znajdują się m.in. focaccia, bruschetta w różnych wariantach czy selekcja wędlin prosto z Italii. Gdy apetyt wzrośnie, najlepiej zamówić pizzę – wybór jest naprawdę duży: zaczynając od klasycznych, dobrze znanych kompozycji aż po sezonowe, nieoczywiste połączenia smakowe, takie jak pizza z truskawkami i długo dojrzewającą szynką czy niespotykana pizza z ozorem wołowym.
Nieoczywiste są tu również lemoniady: liczi-cytryna, pistacja-rabarbar, jagoda-kokos to połączenia smakowe, które zarówno orzeźwiają, jak i zaskakują.
Uwieńczeniem każdej włoskiej uczty jest deser. Tiramisu czy cannoli z kremem to zawsze dobry wybór, jednak odwiedzając OLIO w większym gronie, koniecznie trzeba spróbować serwowanej tu autorskiej propozycji. Jest to Ciambella Nutella, czyli wianek z ciasta do pizzy, wypełniony nutellą i przyozdobiony owocami oraz jadalnymi kwiatami. Nie tylko wygląda spektakularnie, ale także usatysfakcjonuje każdego miłośnika słodkości.
Jedna z najlepszych pizzerii na świecie
Warto również wspomnieć, że OLIO to jedyna w Polsce sieć pizzerii, która już drugi rok z rzędu znalazła się w prestiżowym gronie 50 najlepszych na świecie, obok tak znanych firm jak Da Michele, Erico Porzio czy Sorbillo. W 2022 roku sieć OLIO zajęła 26. miejsce, natomiast rok później uplasowała się na 37. pozycji w rankingu 50 Top World Pizza Chains, o którym więcej można przeczytać tutaj: https://www.50toppizza.it/ .
Zatem każdy, kto szuka nowego miejsca w centrum miasta, gdzie w przytulnym wnętrzu spróbuje pysznej pizzy, wypije wyjątkową lemoniadę, a na koniec zachwyci się deserem – z całą pewnością powinien odwiedzić OLIO.
PS; Mile widziane są tu czworonogi, ponieważ restauracja jest przyjazna zwierzakom.
Adres: OLIO, ul. Wita Stwosza 16
Godziny otwarcia:
– poniedziałek-czwartek godz. 12:00-22:00
– piątek-sobota godz. 12:00-23:00
– niedziela godz. 12:00-22:00
Facebook: https://www.facebook.com/olio.napoletana.wroclaw
Instagram: https://www.instagram.com/olio.napoletana.wroclaw/
Strona internetowa: https://olio-pizzanapoletana.pl/wroclaw
Foto: Miejsca we Wrocławiu Artykuł powstał w ramach płatnej współpracy.