Już 13 czerwca we Wrocławiu odbędzie się wyjątkowe wydarzenie. Mowa o II edycji owocowego festiwalu Fruit Cocktail Festival. Temat przewodni imprezy, która odbędzie się w Hotelu HP Park Plaza i Restauracji Panorama, to: „Cztery żywioły, czyli między niebem, a ziemią”.

Tematyczne koktajle i dopasowane do nich zakąski

W ramach festiwalu zaplanowano m.in.: pokazy barmańskie z degustacją czterech tematycznych koktajli, których nazwy – Ogień, Woda, Powietrze i Ziemia – odzwierciedlają nie tylko ich wygląd i smak, ale także charakter i energię każdego z żywiołów. Każdy z nich zostanie zestawiony z autorskimi zakąskami, również nazwanymi i skomponowanymi zgodnie z motywem przewodnim.

Koktajle festiwalowe

  • ZIEMIA – autorski koktajl na bazie ciemnego rumu z dodatkiem jabutikaby, limonki i świeżej mięty. Owocowy, orzeźwiający i idealny na ciepły wieczór.
  • POWIETRZE – lekka wariacja na temat klasycznego „Bees Knees”. Gin z miodem, cytrusami i nutą yuzu. Delikatny, świeży, z musującym finiszem.
  • OGIEŃ – pikantna wariacja na temat truskawkowej Margarity. Soczyste owoce, odrobina pikanterii i klasyczna crusta z soli.
  • WODA – owocowy shot w stylu Kamikaze. Wódka, wiśnia, blue curaçao i limonka. Szybki, kolorowy i mocno owocowy akcent.

Autorskie zakąski

  • ZIEMIA – mus truflowy w galaretce z owoców leśnych, podany na „jadalnej ziemi” z ciemnej czekolady. Słodko-wytrawna przyjemność z leśnym akcentem.
  • POWIETRZE – delikatność i elegancja: wędzona pierś z kaczki na żelce z jałowca i pomarańczy. Aromatyczny duet z cytrusową nutą.
  • OGIEŃ – ostre spotkanie smaków: chorizo z pieczonym ananasem, musem z palonego pora i chrupiącym ciastem filo.
  • WODA – zaskakujący miks: grillowany śledź, kawior z kopru włoskiego i limonki oraz pieczony arbuz.

Wieczór pełen niespodzianek

Uczestnicy wydarzenia będą mogli również skorzystać z wielu dodatkowych atrakcji:

Live cooking

Szef Kuchni Dawid oraz Jacek i Artur gotujący na co dzień w Restauracji Panorama, przygotują na oczach gości wyjątkowe dania w mini porcjach:

  • jagnięcinę, podaną z pieczonym batatem, dzikim brokułem, pieczonym porem i aksamitnym sosem porto,
  • doradę pieczoną w całości, z grillowanymi warzywami, purée z batatów i ziołową oliwą.

Na miejscu odbędzie się oczywiście degustacja tych specjałów. Będzie można również porozmawiać z kucharzami.

Pokazy baristyczne

Za ekspresami staną dwaj doświadczeni bariści – Robert Wcisło oraz Robert Dudkiewicz – profesjonaliści z wieloletnim stażem i certyfikatami, którzy na co dzień udowadniają, że kawa może być nie tylko napojem, ale prawdziwym rytuałem. To będzie idealna okazja, by skosztować wyśmienitych kaw parzonych z dbałością o każdy detal.

Muzyka na żywo

Fruit Coctail Festival uświetni zespół Second Line. To wrocławski skład, który zyskał popularność dzięki swojemu dynamicznemu stylowi i wirtuozowskiej gry na gitarze. Ich repertuar obejmuje zarówno standardy bluesowe, jak i covery znanych artystów, takich jak Jeff Beck, John Scofield, John Mayer, Joe Satriani, Wishbone Ash, The Yardbirds, Muddy Waters i Stevie Wonder.

To nie będzie przypadkowa oprawa muzyczna. To wyselekcjonowane dźwięki, które – podobnie jak najlepsze koktajle – mają idealnie wyważone proporcje: od blues rockowej głębi, przez rockowy pazur, aż po subtelne wpływy fusion. Duet z zespołu Second Line to połączenie ekspresji, technicznej precyzji i emocji, które trafiają w punkt – zapowiada managerka zespołu, Agnieszka Gajewska Ziobro.

Konkursy z nagrodami

Goście owocowego festiwalu będą mieli możliwość wzięcia udziału w konkursach z atrakcyjnymi nagrodami. Do zgarnięcia festiwalowe koktajle, voucher do Restauracji Panorama czy voucher pobytowy do Hotelu HP Park Plaza.

Wejściówki Fruit Coctail Festival w cenie 49 zł/os. są dostępne na stronie: https://hotelepark.pl/wroclaw/oferty-specjalne/vouchery-pobytowe/fruit-coctail-festival

Kiedy: 13 czerwca (piątek), godz. 20:00-23:00
Gdzie: Hotel HP Park Plaza Wrocław / Restauracja Panorama Wrocław, ul. Bolesława Drobnera 11-13

 

Foto: mat. organizatora
Artykuł powstał w ramach współpracy reklamowej.