Na terenie dawnego Dworca Świebodzkiego, gdzie dotychczas mieściła się największa w Polsce makieta kolejowa o nazwie „Kolejkowo”, aktualnie trwają prace nad przestrzenią, w której pojawią się znane wrocławskie koncepty kulinarne, a także całkiem nowe projekty.
Hala Świebodzki będzie miejscem, w którym znajdą się różnorodne propozycje kulinarne, oferowane przez otwierające się tam lokale. Wśród konceptów kulinarnych, których obecność w Hali została już potwierdzona, są:
- HulThai, specjalizujący się w tajskiej kuchni,
- FALLA Wrocław, czyli slow food łączący kuchnię wegetariańską z elementami Bliskiego Wschodu,
- Projekt Pizza,
- PANda Ramen, czyli kuchnia japońska.
Informacje o powstających lokalach pojawiają się na bieżąco na profilach Hali Świebodzki, więc nazwy pozostałych konceptów zostaną pewnie ujawnione niebawem.
Wnętrze Hali będzie charakteryzować się wysokimi sufitami, łukami i artystycznymi freskami. Dominować będą ciemnozielone ściany, mocne czarne i drewniane akcenty oraz przełamujący całość róż.
Termin otwarcia Hali Świebodzki nie jest jeszcze znany, ale ze wstępnych informacji wynika, że będzie można ją odwiedzić jeszcze w trakcie wakacji 2020.
Kolejkowo jest nadal czynne, natomiast pod koniec roku 2020 ma zostać przeniesione do Sky Tower. Więcej informacji; Tutaj
Tekst: Celina Cyran Foto: Zbiory Fotopolska