Blisko 30 stoisk gastronomicznych, w tym ponad 20 znanych restauracji, szefowie kuchni, warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, muzyka na żywo, atrakcje dla najmłodszych („Muzyczne spotkania z Alicją Janosz”, animacje prowadzone przez doświadczone animatorki, dmuchańce) oraz profesjonalny bar – to wszystko czekać będzie na dużych i małych wrocławian podczas nowej imprezy kuli- narnej, która wystartuje 29 czerwca w Browarze Mieszczańskim.

Idea

Za pomysłem na Gastro Miasto stoi dwóch wrocławian: Tobiasz Herman (znany kucharz, współwłaściciel Studia Kulinarnego Browar Mieszczański, a także brązowy medalista Olimpiady Kucharzy Erfurt 2012) oraz Maciek Koła (współwłaściciel agencji kreatywnej Orfin Studio). Panowie poznali się kilka lat temu przy okazji warsztatów kulinarnych, które prowadził Tobiasz. Jak widać, zamiłowanie do gotowania i dobrego jedzenia okazało się mocnym węzłem. Na tyle, by w ich głowach zrodził się pomysł na stworzenie cyklicznej imprezy kulinarnej, jakiej we Wrocławiu jeszcze nie było.

Naszą pasją jest gotowanie, kosztowanie oraz znajdowanie nowych, ciekawych miejsc, w których te nasze jedzeniowe pasje możemy odkrywać, kreować i rozwijać. Jesteśmy ciekawi nieoczywistych połączeń, nowych ludzi, lubimy też wyzwania – mówi Tobiasz Herman. – Wiemy również, że Wrocław można smakować nie tylko podniebieniem, ale też innymi zmysłami. A każda potrawa jeszcze lepiej smakuje w miłym otoczeniu – w gronie rodziny, przyjaciół, czy znajomych, w klimatycznym miejscu, przy dźwiękach dobrej muzyki i przy dobrych trunkach – dodaje Maciek Koła. – Chcemy zarażać naszą pasją i rozbudzić kulinarne smaki oraz wyobraźnię wrocławian, dlatego w ostatni weekend czerwca startujemy z nową, cykliczną imprezą gastronomiczną, która – mamy nadzieję – wpisze się na stałe w kalendarze mieszkańców (i nie tylko) – przyznają zgodnie. I tak właśnie narodziło się Gastro Miasto.

Impreza odbywać się będzie w Browarze Mieszczańskim – tego miejsca nie trzeba bliżej przedstawiać, bo wiele lat temu zapisało się już na kulturalnej mapie Wrocławia. To właśnie w klimatycznych murach tego XIX-wiecznego obiektu przemysłowego wrocławianie będą mogli spotkać szefów kuchni ponad 20 znanych restauracji. Każdy z kucharzy przygotuje 2-3 różnej wielkości potrawy– będą zarówno porcje standardowe, jak i mniejsze, degustacyjne. Zależy nam, by każdy z odwiedzających mógł urządzić sobie prawdziwą ucztę i skosztować jak najwięcej dań. To będzie bowiem typowy street-food, ale w wydaniu restauratorów. Ba, większość kucharzy przygotuje też specjalne dania dedykowane dla najmłodszych. Oczywiście, będą też lody i inne słodkości, zimne i ciepłe trunki (z procentami i bez), nie zabraknie też profesjonalnego baru, który zorganizuje i poprowadzi RUMBAR.

Podczas pierwszej edycji przy Hubskiej 44 swoje potrawy i trunki serwować będę: SeaFood Bar&Market, Mango Mama, Yemsetu, Pici Pasta Wratislavia, Krowarzywa, El Gordi- to, Stockholm eat&drink, Wratislavia, Głodne Wilki, Korba Kuchnia, Dim Sum Garden, Mo’jo Sand- wiches, Modra Odra, Mania Smaku, Curry Karma, Raj Pstrąga, Thali, U Gruzina, Malarska 25, Plas- trami, Kram, Souvlaki Greek Truck, Viniversum, Krasnolód, Petits Fours, wBrew i Etno Cafe.

Nie samym jedzeniem człowiek żyje

Oczywiście, wszystkich nas do Browaru Mieszczańskiego przyciągnie dobre jedzenie, serwowane przez uznanych szefów kuchni oraz – co nie jest bez znaczenia – przystępne i dostosowane do wielkości porcji ceny. Niemniej, to nie wszystko. Podczas trzech dni imprezy na wrocławian czekać będzie cała masa innych atrakcji:

  • dobra muzyka, którą zaserwują wrocławscy artyści – podczas pierwszego weekendu zagrają: Alicja Janosz Jam Band feat. Tomasz Nitribitt, Anja Sei i Kuba Kęsy oraz DJ Endless i DJ Skipless,
  • warsztaty kulinarne (zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci) organizowane przez Studio Kulinarne Browar Mieszczański,
  • atrakcje i pokazy kulinarne (np. pokaz przygotowania lodów za pomocą ciekłego azotu, czy składanie kolorowych makaroników z Petits Fours),
  • atrakcje dla dzieci – podczas pierwszego weekendu: „Muzyczne spotkania dla dzieci z Alicją Janosz”, dmuchańce, zabawy z animatorkami z Rodzinkowa oraz Hi Kids (zabawy z chustą, malowanie na stretchu, kolorowe i wciągające zajęcia sensoryczne),
  • konsultacje z psychologiem dziecięcym,
  • leżaki.

Już za chwileczkę, już za momencik

Startujemy wraz z początkiem wakacji. W tym sezonie planujemy, że Gastro Miasto opanuje Wrocław podczas siedmiu letnich weekendów:

  • 29 i 30 czerwca oraz 1 lipca,
  • 6, 7 i 8 lipca,
  • 20, 21 i 22 lipca,
  • 3, 4 i 5 sierpnia,
  • 17, 18 i 19 sierpnia,
  • 7, 8 i 9 września,
  • 21, 22 i 23 września. Szacujemy, że podczas każdego z tych weekendów przez Browar Mieszczański przewinie się około 10 000 miłośników dobrego jedzenia.

 

 

Godziny:

piątki 17.00-1.00,

soboty 12.00-1.00,

niedziele 10.00-19.00.

Wydarzenie na FB: Tutaj

KONKURS!

Mamy do rozdania 5 voucherów, na kwotę 30 zł.

Aby wziąć udział w konkursie należy napisać dowolny komentarz pod tym artykułem, oraz wpisać swój mail do NEWSLETTERA, który znajduje się na dole strony. Spośród osób, które wykonają te dwie czynności wybierzemy 5 osób, które otrzymają vouchery.

Wyniki ogłosimy 28.06.18 (czwartek) o godz. 22.00

Do dzieła!

Wyniki:

Voucher na 30 zł otrzymują:

Marguerite Margot, Ania Góral, Monika Karpińska, Krzysztof Sumiński, Marek Piecewicz. Gratulujemy i dziękujemy wszystim za udział w konkursie!