Wkraczamy w trzeci etap znoszenia ograniczeń związanych z epidemią koronawirusa. W przyszłym tygodniu swoją działalność wznowią m.in. restauracje. 

Gastronomia wznawia działalność w ramach kolejnego etapu odmrażania gospodarki. Od 18 maja będą mogły funkcjonować restauracje, kawiarnie i bary. Na jedną osobę w lokalu muszą przypadać cztery metry kwadratowe. Należy zachować dwa metry odległości między stolikami. Jednak blaty mogą być odsunięte od siebie o jeden metr, pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum jednego metra ponad blat. Stoliki należy dezynfekować po każdym kliencie. Dodatkowo należy zachować dystans 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach. Kucharze oraz obsługa lokalu gastronomicznego muszą nosić maseczki i rękawiczki. Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli usiądą już przy stolikach.

 

Foto: Pixabay