Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji polskiego „MasterChefa” jest współtwórcą oraz autorem menu restauracji Surfer, która została otwarta właśnie w Magnolia Park. Nowy lokal przyciąga egzotyką i najlepszymi produktami.

Surfer to miejsce, w którym smak, jakość i sens jedzenia idą w parze. Wszystkie przepisy na tutejsze potrawy są autorskie. Zostały zainspirowane podróżami i miejscami na świecie, które surferzy uznają za swój raj, jak: Portugalia, Australia czy Bali. Wszelkie produkty pochodzą od najlepszych, dolnośląskich dostawców i z ekologicznych gospodarstw: maślane bułeczki, mięso, warzywa, jajka i oryginalne dodatki. 

– W prawdziwie surferskim, ekologicznym stylu dbamy również o czyste fale i nigdzie nie używamy plastiku: jednorazowych naczyń, sztućców i słomek – podkreśla Mateusz Zielonka, autor książki „Kuchnia w stylu wolnym”, który współtworzył menu restauracji Surfer w Magnolia Park. – Burgery zawsze są podawane na talerzu, a napoje i drinki z ekologicznymi rurkami ze słomy albo mąki kukurydzianej. No i jeszcze coś: podaniem potraw zajmują się nasi kelnerzy – dodaje.

Specjalnością Surfera są burgery – każdy w 100 procentach składa się z wołowiny i jest grillowany na ogniu. W menu znajdują się też, rzecz jasna, propozycje dań dla wegetarian. Menu to także desery min. zwycięski deser Mateusza Panna Cotta z oscypkiem i białą czekoladą.  Restauracja serwuje śniadania (do godz. 12.00) i znakomitą, włoską kawę. 

Również wnętrze nowego lokalu nawiązuje do surferskiej tradycji: wszystko zostało urządzone minimalistycznie. Ocieplają je dąb i buk oraz oryginalne deski, na których surfował  Mateusz Zielonka. Niepowtarzalnego klimatu restauracji nadają lampy z lat 50. i 60.

Nowa restauracja dysponuje 50 wygodnymi miejscami. Jest czynna codziennie w godzinach od 9.00 do 21.00, a w piątki i soboty – do 22.00. Znajduje się na pierwszym piętrze  Magnolia Park obok naleśnikarni La Paryżanka (wejście od ul. Legnickiej). 

Foto: Mat. prasowy