Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa już w ten weekend! – Miejsca we Wrocławiu.

9 czerwca rozpocznie się 8. edycja Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. To największa tego rodzaju impreza w Polsce i jedna z największych w Europie, która na stałe wpisała się w kalendarz najlepszych imprez Wrocławia. W tym roku organizator – Centrum Kultury „Zamek” – przygotował jeszcze bogatszy program trzech dni wydarzenia, które zrzesza fanów dobrego, rzemieślniczego piwa. Sposób picia, a także rodzaje i style piw, w ciągu ostatnich lat przeszły rewolucję. Zmieniło się spojrzenie na ten alkohol, obecnie nie jest to tylko napój towarzyszący rozmowom – coraz częściej sam w sobie stanowi temat do dyskusji.  

Miesiąc do najważniejszej piwnej imprezy w Polsce

9 czerwca o godzinie 16.00 nastąpi otwarcie 8. edycji Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. Niezmiennie od 2014 roku fani trunku spotkają się na Stadionie Wrocław. Przez kolejne dni drugiego weekendu czerwca, będziemy smakować, oceniać i porównywać kilkaset piw prezentowanych przez ponad 60 browarów z całej Polski Wystawcy będą mieli w ofercie wiele piw z browarów zagranicznych.


– Za każdym razem przedstawiamy uczestnikom Festiwalu coś nowego, co dodatkowo uatrakcyjni trzy dni spędzone przy dobrym piwie – mówiwspółpomysłodawczyni Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa, Joanna Boś. – W tym roku jedną z nowości jest konkurs, którego rozstrzygnięcie będzie miało miejsce drugiego dnia imprezy, 10 czerwca.

„Piwna Rewolucja” – pierwszy taki konkurs dla fanów piwa

Joanna Boś wzbogaciła tegoroczną edycję WFDP o konkurs filmowy, którego główne przesłanie zawarte jest w tytule – „Piwna Rewolucja”. – Zadanie jest proste, liczy się jednak pomysł i koncepcja jego przedstawienia. Zapraszamy wszystkie osoby pełnoletnie do pokazania swojej wizji „Piwnej Rewolucji”, czyli przemiany, jaką piwo przeszło w Polsce w ostatnich latach. W około 3 minuty w postaci filmu, animacji czy jakiejkolwiek dynamicznej formie – może to być nawet seria zdjęć wzbogacona dźwiękiem – trzeba pokazać swoją wizję piwa, kultury jego picia – dodaje Joanna Boś.

Patronem i fundatorem nagród w konkursie jest prekursor zmian na rynku browarniczym w Polsce – Browar Pinta. Warto przypomnieć, że to właśnie podczas drugiej edycji Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa doszło do przełomowego wydarzenia, kiedy miała miejsce premiera „Ataku Chmielu”, uwarzonego przez Pintę.

Jest o co walczyć – oprócz splendoru, jaki odniosą zwycięzcy, i który zostanie uczczony w sobotę 10 czerwca, podczas drugiego dnia wydarzenia na głównej scenie Festiwalu, autorzy trzech najlepszych filmów otrzymają festiwalowe gadżety i nagrody pieniężne – 1500, 1000 i 500 zł. Prace można przesyłać do 24 maja.

O tym, które filmy spośród otrzymanych propozycji zostaną wskazane za najlepsze, zadecyduje jury w składzie: Tomasz Kopyra, Ziemowit Fałat, Szymon Sikorski, Arkadiusz Wojnarowski oraz Elżbieta Lenczyk.

– W tym roku postanowiliśmy sprawdzić kreatywność i zapał twórczy naszych festiwalowiczów. Czasem niewielkim nakładem pracy można stworzyć coś godnego uwagi, co zapadnie w pamięć, wskaże kierunek myślenia, rozbawi czy w dobry warsztatowo sposób pokaże zadany przez nas temat – komentuje Elżbieta Lenczyk, dyrektor Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa i Centrum Kultury „Zamek”, będącego organizatorem imprezy.

Festiwalowe piwo w rękach najbardziej zainteresowanych

Uczestnicy WFDP mają realny wpływ na to, w którym kierunku impreza będzie podążała i jaki będzie jej „smak przewodni”. W tym roku ponownie festiwalowicze zdecydowali, w jakim stylu uwarzone zostanie piwo nadchodzącej edycji wydarzenia. Ponad 17 tysięcy osób oddało swoje głosy, by spośród czterech możliwości wyboru demokratycznie uznano Polskie Ale za piwo, którym będziemy się raczyć w drugi weekend czerwca. Fani Festiwalu zostali także poproszeni o propozycje nazwy dla piwa – przedstawiciele browaru Warsztat Piwowarski, który w tym roku uwarzy festiwalowe piwo, zadecydowali, że będzie to „Ale na Polanie”.

– Do momentu zamknięcia głosowania nie byliśmy pewni, jaki styl w tym roku wybiorą internauci. W głosowaniu całkiem nieźle radził sobie bowiem również Stout z przyprawami. Okazało się, że będzie to jasne piwo górnej fermentacji, z użyciem polskiego słodu i polskiego chmielu, w tym do chmielenia na zimno. Festiwalowicze z pewnością będą zadowoleni, będzie to bowiem piwo bardzo sesyjne, idealnie pasujące do tego typu okazji – mówi Agnieszka Wołczaska-Prasolik, właścicielka Warsztatu Piwowarskiego.

 

Wydarzenie: TUTAJ

 

Artykuł objęty patronatem medialnym

KOMENTARZE

comments

Kamil Karpiński Opublikowane przez: