Tradycyjnie festiwal rozpoczyna się jarmarkiem produktów. Od 1 do 5 czerwca będzie można skosztować i kupić produkty regionalne.

1-5 czerwca
Jarmark produktów regionalnych i Targi ksiązki kulinarnej

Rynek, Wrocław (3–4 czerwca 2016)
3 czerwca, Dzień wrocławski

Start o 15.30,

W programie:

premiera „Wrocławskiej książki kucharskiej”
zabawy z nagrodami i pokazy gotowania na scenie
konkurs na najlepszy produkt dolnośląski
warsztaty pieczenia specjału dawnego Wrocławia
animacje dla dzieci i nauka ze Staropolanką
stoisko promujące Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska
koncert zespołu Ŝanĝo

4 czerwca, Biesiada Europejskich Stolic Kultury

O 12.45 rozpoczynamy paradą kucharzy. Sprzedaż cegiełek, za które będzie można nabyć wybrane dania z 36 potraw z 16 Europejskich Stolic Kultury ruszy o godzinie 11:00.
Ponadto w programie:

specjalny klip upamiętniający rocznicę wolnych wyborów
gotowanie na scenie (wyjątkowi goście!)
warsztaty pieczenia chleba
konkursy z nagrodami
animacje dla dzieci i nauka ze Staropolanką
koncert Backstage Acoustic
na finał tort i premierowy występ Wrocław Respect Orchestra